U Donjem Vakufu obilježena hramovna slava

U donjovakufskoj pravoslavnoj crkvi danas je obilježena hramovna slava – Uspenije Presvete Bogorodice i 131 godina postojanja hrama.

Tim povodom kod crkve Uspenije Presvete Bogorodice u Donjem Vakufu okupilo se više od 500 Srba koji su prije rata živjeli u ovom mjestu.Slavko Mekinjić, jedan od organizatora rekao je da su iz Gradiške u Donji Vakuf danas otputovali brojni vjernici za koje je obezbjeđen prevoz.Mekinjić je istakao da je osim hramovne slave i 131 godine postojanja hrama, danas obilježen i završetak radova na rekonstrukciju crkve koju je finansijski pomogla i gradska uprava Grada Gradiška.

Hramovnoj slavi u Donjem Vakufu prisustvovali su predstavnici Grada Gradiška i brojni Donjovakufljani nastanjeni u Bijeljini, Novom Sadu i drugim gradovima i opštinama Republike Srpske i Srbije.

Za sve prisutne priređen je slavski ručak koji je u saradnji sa privrednicima Bijeljine, obezbjedio kum Njego Zagorac.

“Ovo je osmi  put kako organizovano idemo na slavu crkve Uspenije Presvete Bogorodice u Donjem Vakufu,a clj nam je da se  okupljamo i njegujemo tradiciju, istakao je  Mekinjić.

U Donjem Vakufu danas živi oko 50 Srba, dok na području  Gradiše živi oko 5.500 stanovnika koji su do 1995. godine živjeli u Donjem Vakufu.

Share With: