Цијене уџбеника као и прошле године (ФОТО)

Нова школска година је на прагу па је куповина школског прибора и уџбеника у пуном јеку. У градишким књижарама кажу да су цијене на прошлогодишњем нивоу и да за комлeт уџбеника треба издвојити и до 250 КМ.

Подсјећамо да ће и ове године Влада РС обезбиједити бесплатне књиге између осталог свим основцима у прва четири разреда. Право на бесплатне уџбенике има и кћерка Милене Грбић из Градишке која ће од нове школске године похађати трећи разред. Она каже да ће им то значити много, али да ће новац издвојити за набавку школског прибора те одјеће и обуће.

Када је ријеч о свескама, школском прибору и опреми, у књижарама полице су одавно попуњене. Кажу да су цијене нешто ниже, у односу на прошлу годину, од десет до двадесет посто. Тако се паковање бојица може наћи по цијени од 3 до 8 КМ, фломастери од 3,5 до 8 КМ, те празне пернице од 3 до 5 и пуне од 10 до 20 КМ.

Цијене комплета уџбеника нису се много мијењале у односу на прошлу годину. Родитеље најјефтиније изађе комплет књига за пети разред, који има и најмање предмета и кошта 125 КМ.

За остале разреде, цијене комплета су за шести 248 КМ, седми разред 234 КМ, девети 243 КМ док највише треба да се издвоји за књиге потребне ученицима осмог разреда, чија цијена износи 253 КМ.

Ове школске године за основце и средњошколце укупно су уведена 24 нова уџбеникаИз књижаре кажу да су углавном ти уџбеници сада нешто скупљи за око 2 КМ.

Када је ријеч о уџбеницима за средње школе појединачно коштају од 10 до 12 КМ, те су цијене како тврде у градишким књижарама, исте као и прошле године.

Н.М.

Share With: