АВЕнтуре вам представља моду старог Рима (ФОТО)

Одјећа старих Римљана била је моћан показатељ њиховог социјалног статуса, доби и службених почасти.

У Градском парку у  Градишци, у суботу, 2. септембра у од 12 часова у оквиру „Римског фестивала“, биће одржана модна ревија под називом „Како, зашто и шта су облачили Римљани и Римљанке“.

Римљани су себе сматрали „људима од тоге“ јер тога је била ознака римског грађанина, најлакши начин на који је појединац могао рећи „грађанин сам Рима“.

Тога је прављена од тешке вуне која је избјељивана сумпором, а када би тогу раширили, она би заузимала простор већи од 10 метара квадратних. Додатак у виду пурпурне пруге, широке или танке, означавала би људе по статусу и богатству.

Испод тоге Римљани су носили тунике, док су Римљанке преко својих туника носиле столу. За разлику од мушкараца, жене су носиле обојане тканине од вуне, лана и у случају веома богатих, свила и памука. Римљанке из елитних породица трошиле су много времена на уљепшавање, од компликованих фризура и бојења косе у црвено, до тешке шминке која је морала избјељивати лице јер се сматрало да таман не приличи једној дами. Накит је био обавезан, у великим количинама.

Стари Римљани су хлаче сматрали знаком варваризма мада од другог вијека и они их почињу носити.

Г.В.

 

Share With:
Open

close button