Свјетски дан пчела; Да ли смо свјесни њихове важности?

Данас обиљежавамо Свјетски дан пчела. Када би са земље нестало ових инсеката, за четири године нестало би и људи, давно је упозоравао Алберт Анштајн.

Према подацима Завода за статистику, грађани Српске су током прошле године у просјеку појели нешто више од 1.9 килограма меда по особи што их сврстава међу највеће потрошаче меда у Европи.

Да ли смо заиста свјесни важности пчела за екосистем, и чињенице да их је сваким даном све мање?

Према подацима Републичког завода за статистику, у Републици Српској данас егзистира око 5.800 пчелара који су углавном организовани у бројна удружења.

– Највећи број пчелара Републике Српске, или чак 80 одсто њих, посједује до 30 кошница, што указује на чињеницу да се мало пчелара одлучује да им пчеларство буде једини извор зараде, па је знатно више пчелара хобиста и полупрофесионалних пчелара у односу на професионалне пчеларе – наводе из Завода.

Како истичу, мањи број пчелара, или свега осам одсто од укупног броја, располаже са више од 60 кошница, што их сврстава у категорију професионалаца а из расположивих података такође је видљиво да на терену има највише стационираних пчелињака, што се донекле доводи у везу са старосном структуром и сталним запослењем пчелара.

Извор: РТРС
Share With: