Ријеке у Српској у опадању, ситуација стабилна; Слиједи попис штете и санација

Опадају водостаји ријека у Српској. Предстоји санација штете и дезинфекција објеката. Поплављеним подручјима стиже и новчана помоћ републичких инститиуција. Слиједи додатна реконструкција канала и ријечних корита, али и изградња насипа, за шта ће „Воде Српске“ издвојити 50 милиона марака.

У новоградском насељу Млакве овакве поплаве не памте ни најстарији мјештани. Набујала Уна многим породицама поплавила је куће.

– Људи нам помажу – цивилна заштита, ватрогасци. Хране имамо довољно хране, али су огромне штете. Све је нам је у приземљу страдало – замрзивач, намјештај, кухиња – прича Сакиба Јусуфагић.

С повлачењем воде у Новом Гради су се активирала клизишта, те је у прекиду и саобраћај на неколико локалних путева. За процјену штете биће формиране комисије. До 10. јуна, грађани могу доставити пријаве.

Вода се повлачи и са заплављених површина у Костајници, а нема опасности ни од подземних вода. Предстоји санирање штете, дезинфекција поплављених кућа и постављање исушивача.

И у Приједору се Сана се повлачи у своје корито. Мјештани полако санирају оно што се може, а за помоћ се могу обратити Територијалној ватрогасној јединици на број телефона 123.

Жељко Јурић из насеља Рашковац каже да је у његовој кући вода била дубока око 40 центиметара.

– Све је уништено у кући. Немам ништа више каже Јурић.

У Козарској Дубици, у опадању су нивои Уне и Саве. Водена стихија, иза себе је оставила 37 заплављених стамбених објеката, те срушила два моста. Појавила су се и три клизишта. На магистралном путу Козарска Дубица – Костајница, у мјесту Шпиља – пуштен је саобраћај за теретна, док је за путничка возила и даље потпуно обустављен.

На подручју Градишке и даље су на снази редовне мјере одбране од поплаве. Водостај Саве је у лаганом порасту и не представља опасност за брањени дио.

Уложиће се 50 милиона марака за реконструкцију корита ријека и канала. Након катастрофалних поплава из 2014. године, „Воде Српске“ уложиле су 250 милиона марака за обнову водопривредних објеката.

– Радиће се рехабилитација корита ријеке Врбас у урбаном дијелу Бањалуке, у вриједности од 5,6 милиона КМ. У Модричи је потписан уговор за радове на ријеци Босни и заштити насеља Добор у вриједности од 5,3 милиона. Затим у Добоју реконструкција ријека Лијешањ и Граб, укупне вриједности 2,4 милиуона КМ. Затим и ријеке Хоча у Зворнику вриједности 2,3 милиона КМ – саопштио је данас Мирослав Миловановић, директор ЈУ „Воде Српске“.

Миловановић је додао да ће за седам до десет дана бити потписан уговор о изградњи Дринског насипа на подручју Семберије.

Предсједник Српске Милорад Додик рекао је да је иницијативу за помоћ поплављеним подручјима покренути и српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић.

– Влада Републике Српске већ је одобрила одређена средства. Савјет министара је за Републику Српску одобрио 500 хиљада КМ, а ми смо се данас договорили да Жељка Цвијановић покрене иницијативу, да Предсједништво одобри одређена средства – истакао је Додик.

Влада Републике Српске сутра ће послати и пакете помоћи становништву Унско-санског кантона, које је, такође, претходних дана погођено поплавама и у току је санирање штете.

Share With: