Svjetlana Kragulj: Od karcinoma dojke oboljeva sve više mladih žena

Od karcinoma dojke u BiH godišnje oboli oko 1500 žena, oko 500 umire od ove bolesti, a najveći problem je što oboljevaju sve mlađe žene, zbog čega su samopregledi i medicinski pregledi veoma važni, rekla je predsjednica Udrženje žena oboljelih od raka dojke „Narcis“ Gradiške Svjetlana Kragulj, gostujući u emisiji „Žene i mogućnosti“ Radio Gradiške.

Govoreći o aktivnostima Udruženja, Kraguljeva je istakla da su proteklih petnaest dana organizovali registraciju žena koje će 29. septembra učestvovati u „šetnji-trci ozdravljenja“ u Sarajevu, a za učešće u ovoj manifestaciji prijavljeno je 100 žena iz Gradiške.

Ona je rekla je da je organizovana i registracija građana koji su uplatili simbolično učeće u iznosu od 10 KM, kojima su poklonili majice, a koji neće učestvovati u manifestaciji.

Kragulj je navela da je povodom Mjeseca borbe protiv raka dojke planirano da se 1. oktobra na period od dva sata osvejtli zgrada Gradske vijećnice pink svjetlom, čime će Gradiška biti jedan od 150 svjetskih gradova koji će na ovaj simboličan način obilježiti početka Mjesec borbe protiv raka dojke.

Ona je dodala da će 24. oktobra u Gradišci biti održano predavanje o važnosti samopregleda i ranom otkrivanju karcinoma dojke i karcimomu grlića maternice.

„Od redovnih aktivnosti tokom godine, Udruženje „Narcis“ organizuje radionice za žene koje su liječene ili se još uvjek liječe, na na način da se članice udruženja druže i razmjenjuju iskustva i razgovaraju sa psihologom koji dolazi jednom mjesečno u udruženje. Organizovali smo i predavanja u školama, ali to za ovu godinu zavisi od toga da li će nam biti odobren projekat za predavanja u 25 škola u Gradišci, Srpcu, Kozarskoj Dubici, Prijedoru i Prnjavoru“, navela je Kragulj.

Udrženje žena oboljelih od raka dojke „Narcis“ Gradiška, osnovano je 2006. godine kao podružnica Udruženja „Iskra“ iz Banjaluke, a od 2008. radi kao samostalno udruženje  i dio je „Tink pink“ organizacije, koju čine 23 udruženja žena oboljelih od raka dojke iz BiH.

Svi koji žele da pomognu rada i aktivnosti ovog udruženja mogu da do 30. septembra pozovu metelov humanitarni broj 1416 i daruju 1 KM.

 

Share With: