Sutra svečani završetak radova na vodoizvorištu Žeravica

U okviru obilježavanja Dana grada Gradiška, sutra u 15 časova planiran je svečani završetak radova na vodoizvorištu u Žeravici i uspostavljanja modernog sistema upravljanja i monitoringa na cjelokupnom sistemu vodosnabdjevanja na području grada.

Direktor KP“Vodovod“Gradiška, Sandro Zeničanin gostujući u emisiji „Aktuelno“Radio Gradiške rekao je da je, tokom rekonstrukcije koja je trajala nepunih sedam mjeseci, izvršena potpuna zamjena svih hidromašinskih elemenata na vodoizvorištu Žeravica.

„Zamjenjeni su svi cjevovodi, zasunske komore, ventili, izrađeni su bajpasi oko vodotornja kako bi se omogućilo da se voda, u slučaju prestanka rada vodotornja direkto distribuiše u sistem“, rekao je Zeničanin i dodao da je izvršena građevinska adaptacija vodotornja, cjevovoda  i rezervoara i uspostavljena potpuna automatizacija procesa, kako bunarskih jedinica tako i svih pumpnih stanica na vodovodnom sistemu. Zeničanin je istakao da je riječ o najsavremenijem sistemu monitoringa i upravljanja vodosnabdjevanjem.

KP“Vodovod“Gradiška ovog ljeta ulazi u još jedan veliki projekat. Riječ je o izgradnji gradskog vodovoda za MZ Orahova i Gašnica. Zeničanin je rekao da vrijednost projekta iznosi 1. 350 000 KM, a sredstva su obezbjeđena kroz grant Češke razvojne agencije koji iznosi oko milion KM, dok je ostatak obezbjeđen iz budžeta Grada.

Osim ovog projekta planirana je izgradnja vodovodne mreže i pumpne stanice u MZ Sovjak u dužini oko 15 kilometara.Skupština grada Gradiška na poslednjoj sjednici usvojila je odluke o prihvatanju donatorskih sredstava Švajcarske državne agencije“Seko“ i Njemačke državne banke u ukupnom iznosu od oko 14 miliona evra. Prema riječima Zeničanina, ta sredstva,  namjenjena su za rekonstrukciju i izgradnju kanalizacione mreže i izgradnju glavnog gradskog prečistača. Za ovaj Projekat Vlada Republike Srpske obezbjedila je 1,5 miliona KM, a značajna sredstva izdvojiće i grad Gradiška.

„Planirana je rehabilitacija postojećih kanalizacionih kolektora na urbanom području grada, proširenje kanalizacionog sistema na prigradska naselja, izgradnja objekta na pumpnoj stanici“Kej“, kao i izgradnja kolektora do gradskog prečistača i prva faza gradskog prečistača otpadnih voda uu visini od 24 hiljade ekvivalenata“, istakao je Zeničanin.

„Potpisivanje konačnog ugovora za realizaciju pomenutog projekta očekuje se u drugoj polovini ove godine, a njegova realizacija planirana je od 2021- do 2024.godine“Zeničanin je naglasio da je  u fokusu ovog Projekta zaštita vodoizvorišta Žeravica.

Zahvaljujući prvom mjestu u okviru  MEG projekta u koji je uključeno 18 gradova i opština u BiH, a koji se implementira od 2016.godine s ciljem poboljšanja javnih usluga koje pružaju jedinice lokalne samouprave, KP“Vodovod“ Gradiška obezbjedio je dodatna sredstva za realizaciju brojnih infrastrukturnih projekata.

Share With: