Sutra Festival zanatskog piva

Drugi „Festival zanatskog piva“ u organizaciji Turističke organizacije grada Gradiška i Zavičajnog muzeja Gradiška održaće se sutra od 21 čas na ljetnoj pozornici Zavičajnog muzeja.

Boriša Pavlović iz Turističke organizacije grada Gradiška rekao je gostujući u emisiji „Čas za vas“ Radio Gradiške  da će se ove godine na festivalu piva predstaviti  9. učesnika, a  da će posjetioci moći bespalatno konzumirati pivo i uživati u muzici. On je  pozvao sve građane  koji su u mogućnosti da pristustvuju ovoj manifestaciji.

All-focus

Proizvođač piva iz Gradiške Petar Janjić  rekao je da zanatsko pivo proizvodi  u kućnim uslovima za razliku od  onog industrijskog i da se proizvodnja odvija u manjim količinama koje se kreću do 100 litara mjesečno.

„Pivo se pravi od ječmenog slada i vode koja čini najveći udio i od samog kvaliteta vode zavisi kakva će kvaliteta piva biti. Proces proizvodnje počinje kuvanjem ječmennog slada na velikim temperaturama  i dodavanjem hmelja koji daje aromu i određenu dozu gorčine. Poslije hlađenja dodajemo kvas  nakon čega moramo čekati nekih 30 dana da bismo dobili pivo pojašnjava“ Janjić.

Petar Janjić se proizvodnjom počeo baviti prije dvije godine a od tad stalno usavršava način proizvodnje i traži najbolji recept za svoje  pivo.

Ova manifestacija predstavlja jedan od mnogobrojnih događaja u okviru „Gradiškog ljeta“ 2019.

Share With: