Šulić: Učinićemo sve da zaštitimo interese građana Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske je usvajanjem zaključaka na posebnoj sjednici, vezanih za vraćanje prenesenih nadležnosti, jasno stavila do znanja da će politički predstavnici Srpske učiniti sve da zašite interese svojih građana i institucija, izjavio je potpredsjednik Narodne skupštine Denis Šulić, gostujući u emisiji „Aktuelno“ Radio Gradiške.

Šulić je podsjetio da je, iz razloga konstantnog višegodišnjem prenosa nadležnosti Republike Srpske na nivo BiH koje nije bilo u skladu sa Dejtonskim sporazumom,  Narodna skupština u maju ove godine usvojila zaključke prema kojima je pozvala sve relevantne političke predstavnike Federacije BiH, Republike Srpske, Bošnjaka, Srba i Hrvata da se razgovara o budućnosti Bosne i Hercegovine, trenutnim problemima i mogućim rješenjima.

On je istako da se „političko Sarajevo“ oglušilo o taj poziv i da je Republika Srpska bila prinuđena da sazove posebu sjednicu Narodne skupštine i usvajanjem zaključaka krene u odbranu svojih ustavnih prava i nadležnosti.

„Sve što je urađeno je u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Republika Srpska ne traži ništa više za sebe od onoga što je dobila po tom sporazumu, tako da svi koji tvrde da smo rušili ustavni poredak nisu u pravu“, zaključio je Šulić.

On je naglasio da Republika Srpska i njeni politički predstavnici i dalje pozivaju na dialog o budućnosti Bosne i Hercegovine i ne upućuju nikakve ratohuškačke izjave, za razliku od političara iz dijela Federacije BiH.

Govoreći o usvajanju Bužeta Republike Srpske i Ekonomske politke za 2022. godinu, Šulić je istakao da Republika Srpska ponovo prva u BiH usvojila svoj budžetski okvir za iduću godinu, što je dokaz efikasnosti Narodne skupštine, Vlade i ostalih institucija Srpske.

Šulić je istako da Budžet Srpske za 2022. godinu, koji je usvojen u iznosu nešto višem od četiri milijarde KM, ima svoju socijalnu i razvojnu komponentu.

„Sljedeće godine ćemo imati preko 500.000 KM investicija u raznim infrastrukturnim projektima na području cijele Republike Srpske. Nadam se da ćemo već u prvom kvartalu iduće godine sjesti za pregovarački sto sa socijalnim partnerima i definisati povećanje najniže plate. Ona sada iznosi 540 KM, sindikati traže da ona bude 750 KM a poslodavci bi pristali na iznos od 580 KM. Mislim da ćemo doći do riješenja koje će biti dobro za sve. Podignute su i određene plate u javnom sektoru od tri do pet odsto, tako da se od 1. januara i tokom cijele godine može očekivati određen rast plata“, naveo je Šulić.

Šulić je zaključio da je Narodna skupština Republike Srpske i u ovoj godini pokazala da je najfunkcionalniji parlament u BiH, sa jasno definisanom skupštinskom većinom i opoziciom i mjesto gdje se može raspravljati o svim važnim pitanjima za građane.

M. Malešević

Share With: