Šulić: Narodna skupština gleda u budućnost i jača Republiku Srpsku

Obilježavanje 30 godina postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske, parlamenta koji je nastao voljom naroda, značajan je događaj za sve građane Srpske, a Akademija povodom ovog jubileja je pokazala da Narodna skupština želi da gleda u budućnost i jača Republiku, na kom putu će sigurno imati prijatelje i saveznike, izjavio je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić, gostujući u emisiji „Aktuelno“ Radio Gradiške.

Šulić je izrazio zadovoljstvo što su  jučerašnjem obilježavanju 30 godina parlamenta Srpske prisustvovali predsjednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić, predsjednik parlamenta Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor, te predstavnici ambasada Srbije, Rusije i Kine.

„To pokazuje da Narodna skupština Republike Srpske dugi niz godina radi na regionalnoj saradnji. Sigurno da sada imamo dobre osnove da nastavimo sa jačanjem saradnje sa parlamentima u regionu, ali i proširimo je na saradnju i u evropskim okvirima, jer imamo mnogo zajedničkih interesa sa parlamentima brojnih evropskih zamalja“, naglasio je Šulić.

Prema njegovim riječima, prije 30 godina srpski poslanici tadašnje Skupštine Socijalističke Republike BiH imali su hrabrosti da formiraju Skupštinu srpskog naroda u BiH i to su uspjeli jer su bili jedinstveni u namjeri da se odupru preglasavanju, što danas nije slučaj.

„Tada nije bilo izgovora niti je iko stavljao svoj lični komoditet ispred komoditeta i prava naroda kojeg su predstavljali. Danas nažalost dosta poličara, partija i poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske stavljaju lični komoditet ispred interesa građana Srpske, a rade u mnogo lakšim okolnostima nego što je to bio slučaj u prvom sazivu prije 30 godina“, istakao je Šulić.

On kaže da aktuelni saziv Narodne skupštine sada ima nove izazovi, kao što je vraćanje nadležnosti Republike Srpske koje su prenesene na BiH voljom visokih predstavnika međunarodne zajednice.

„Kapacitet za vraćanje tih nadležnosti postoji u Narodnoj skupštini, postoji dovoljno poslanika koji žele da rade u interesu Republike Srpske i njenih građana. Najavljena posebna sjednica Narodne skupštine i odluke koje ćemo donositi su produkt upravo preglasavanja kao što smo imali prije 30 godina. To pokazuje kolika je važnost bila odluke formiranja parlamenta srpskog naroda u BiH, jer sada imamo Narodnu skupštii koja ima legitimitet da zaustavi odluke koje su na štetu Republike Srpske“, naveo je Šulić.

On je zaključio da je Narodna skupština posljednji i najjači institucionalni bedem odbrene Republike Srpske, jer svoj legitimitiet crpi iz naroda koji želi da ostane da živi u Republici koja će biti dobro mjesto za život svih njenih građana.

Šulić je podsjetio da će 9. januara i 28. februara naredne godine biti obilježena još dva značajna jubileja, 30 godina postojanja Republike Srpske i donošenja njenog prvog Ustava, što će takođe biti svečano obilježeno.

M.Malešević

Share With: