Stojnić: Proljećna sjetva planirana na 18 000 hektara

Od 25.500 hektara obradivog zemljišta na području opštine Gradiška u toku proljeća planirana je sjetva na 18.000 hektara, rekao je gostujući u emisiji “Aktuelno” Radio Gradiške načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Branko Stojnić.

On je rekao da je u toku proljeća planirano da se zasije oko 12.000 hektara merkantilnog i 3.000 silažnog kukuruza, kao i 1.020 hektara povrća.“Od povrtarskih kultura najzastupljeniji je krompir, koji je planiran da se zasije na oko 600 hektara, zatim kupus na 300 i lubenice na 100 hektara. Od industrijskog bilja, čija je sjetva planirana na 1.000 hektara, najzastupljenija je soja i uljana repica“, naveo je Stojnić.

On je podsjetio da je pod jesenjim kulturama zasijano 7.500 hektara, od čega je pšenica zasijana na 3.500 hektara, ozimi ječam na 1.500, zob i tritika na po 1.000, a ostale kulture na 500 hektara zemljišta.

Stojnić je izrazio očekivanje da će uskoro početi podjela regresiranog dizel goriva, kako bi poljoprivrednici mogli u toku proljećne sjetve da kupe gorivo po nižoj cijeni za 60 feninga.

Stojnić je podsjetio da je lokalna uprava prošle godine objavila javni poziv za dodjelu 2.900 hetara zemljišta u zakup, na koji se prijavilo oko 370 poljoprivrednih proizvođača, ali da je poziv poništen jer nije bilo moguće zadovoljiti zahtjeve većine poljoprivrednika.

On je naveo da je u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obezbijeđeno dodatnih 770 hektara zemljišta za dodjelu u zakup, te da su u toku aktivnosti na korekciji određenih koncesionih ugovora kako bi bilo obezbijeđeno još oko 500 hektara.

„Time bi bili stvoreni uslovi da lokalna uprava tokom ljeta raspiše novi javni poziv za dodjelu oko 4.100 hektara zemljišta u zakup, čime bi bile zadovoljene potrebe većine poljoprivrednih proizvođača na području opštine Gradiška“, zaključio je Stojnić.

On je istako da je za opštinu Gradiška veoma značajno što su resorno ministarstvo i Vlada Republike Srpske obezbijedili redovnu isplatu podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju, podsjećajući da su, od 71 milion KM podsticaja u prošloj godini, poljoprivrednici u Gradišci dobili više od 12 miliona KM, te da je lokalna uprava kroz program podrške poljoprivredi obezbijedila dodatnih 200.000 KM.

Share With: