Стојичић: Школска година почиње 1. септембра; Бесплатни уџбеници за 50 одсто основаца

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић рекла је у интрервјуу Срни да ће нова школска година почети 1. септембра и да ће Влада Српске обезбиједити бесплатне уџбенике за готово 50 одсто укупног броја ученика основних школа.

Стојичићева је подсјетила да је у току санација 10 школских објеката оштећених у невремену које је Српску задесило у претходном периоду, за шта је Влада Републике Српске обезбиједила додатних 635.380 КМ.

Она је изразила увјерење да ће ови радови бити завршени до почетка нове школске године, те да ће настава почети несметано.

УПИСАНО 8.900 ПРВАЧИЋА И 9.440 УЧЕНИКА ПРВОГ РАЗРЕДА СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

– У школске клупе основних школа сјешће око 8.900 првачића, док их је прошле године уписано 9.152. Ови подаци нису коначни, а тачне ћемо имати крајем септембра, након што нам школе доставе годишње програме рада, јер се одређени број ученика упише и након јуна – навела је Стојичићева.

Она је додала да је у прве разреде средњих школа до сада уписано око 9.440 ученика, док су прошле године уписана 9.303.

Стојичићева је напоменула да ће бесплатне уџбенике добити ученици од првог до четвртог разреда основних школа, побједници републичког такмичења у школској 2022/2023. години, као и основци од петог до деветог разреда који су треће и наредно дијете у породици са троје и више дјеце.

ПРАВОМ НА БЕСПЛАТНЕ УЏБЕНИКЕ ПОВЕЋАН ОБУХВАТ ОСНОВАЦА ОД ПЕТОГ ДО ДЕВЕТОГ РАЗРЕДА

– Влада Републике Српске донијела је одлуку о повећању обухвата дјеце која остварују право на бесплатне уџбенике од петог до деветог разреда, а у складу с њом биће обезбијеђени бесплатни уџбеници и за кориснике права на додатак за помоћ и његу другог лица, као и за дјецу кориснике права на личну инвалиднину у складу са Законом о социјалној заштити Републике Српске – рекла је Стојичићева у интервјуу Срни.

Она је напоменула да ће Министарство породице, омладине и спорта Српске додатно обезбиједити бесплатне уџбенике за одличне ученике из породица са четворо и више дјеце, и то за основце од петог до деветог разреда.

– Позивам и овом приликом јединице локалних самоуправа да пруже подршку у обезбјеђивању бесплатних уџбеника за преосталих око 50 одсто ученика, с обзиром на то да се ова активност посматра као једна од заједничких мјера свих нивоа власти у области популационе политике – истакла је Стојичићева.

ШЕСТ НОВИХ ДИГИТАЛНИХ САДРЖАЈА УЏБЕНИКА ЗА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ

Говорећи о новинама за ученике у основним школама, она је навела да су у новој школској години дигитализовани садржаји 32 уџбеника за 36 наставних предмета, од којих је шест нових дигиталних садржаја уџбеника.

– Дигитализован је садржај за уџбеник `Дигитални свијет` у другом разреду, `Математику` и `Природу и друштво` у четвртом разреду, те `Српски језик и језичку културу`, `Природу и друштво` и `Енглески језик` у петом разреду – прецизирала је Стојичићева.

Она је изразила задовољство што је Министарство, у сарадњи са Заводом за уџбенике и наставна средства, успјело у протеклом периоду дигитализовати садржаје уџбеника од првог до петог разреда готово у потпуности.

– Ову активност прати и инфраструктурно опремање основних и средњих школа ИКТ опремом. Тако да су подручна одјељења основних школа опремљена у првој половини године са 475 лаптопа и пројектора, а ради се и на увођењу бежичног интернета у одјељењима која га немају, као и на побољшању постојећег у сарадњи са компанијом `М:тел`. У 78 подручних одјељења која немају никакав интернет биће уведен бежични 4Г интернет – рекла је Стојичићева.

Према њеним ријечима, у овој години ће новим рачунарима бити опремљени кабинети информатике у свим средњим школама, и то по два кабинета са по 15 рачунара са новом струјном и мрежном инфраструктуром, што ће допринијети побољшању квалитета васпитно-образовног процеса.

– У сарадњи са компанијом `М:тел` планирамо у све школе увести апликацију за филтрирање интернет саобраћаја која ће све ученике за вријеме боравка у школи заштитити од злонамјерних садржаја на интернету – рекла је Стојичићева.

ПРОГРАМОМ МЈЕРА ЗА ЈАЧАЊЕ БЕЗБЈЕДНОСТИ У ШКОЛАМА ПРЕДВИЂЕНО И УВОЂЕЊЕ ВИДЕО-НАДЗОРА

Када је ријеч о програму мјера за јачање безбједности и спречавања насиља у основним и средњим школама и ђачким домовима у Републици Српској, Стојичићева је навела да је свеобухватан и да је у овој школској години у плану увођење видео-надзора у школе и ђачке домове који га немају, као и увођење школских полицајаца.

– Донесен је и Правилник о нормативима и стандардима за финансирање основних школа, којим је предвиђено јачање стручне службе школе, али и дата могућност школама да за чување школског објекта и опреме и јачање безбједности у школи, школа може систематизовати радно мјесто ноћни чувар, односно редар – рекла је Стојичићева.

Она је напоменула да ће у овој школској години у девете разреде у 20 основних и прве разреде у 20 средњих школа бити експериментално уведен факултативни програм „Хуманост и безбједност“ са фокусом на ментално здравље ученика, емпатију, пријатељство и ненасиље.

Стојичићева је додала да је сачињен и приручник за наставнике основних школа „Здрави животни стилови“, који је усмјерен ка превенцији насиља.

– Од 16. до 23. августа Републички педагошки завод реализовао је групни савјетодавно-инструктивни рад за све наставнике, стручне сараднике и директоре запослене у основним и средњим школама у Републици Српској с циљем подршке школама у јачању васпитне улоге и осигурању и очувању безбједности у школама – указала је Стојичићева.

ПОВЕЋАНА ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ СРЕДЊОШКОЛАЦА ЗА ДЕФИЦИТАРНА ЗАНИМАЊА

Она је изразила задовољство што је заинтересованост ученика за упис у дефицитарна занимања већа у односу на прошлу школску годину.

– У новој школској години имамо 641 ученика у дефицитарним занимањима, док је прошле године уписан 531. Тако да брже запослење након завршене школе и стипендије које даје Влада ученицима који упишу дефицитарна занимања очигледно дају резултате – оцијенила је Стојичићева.

Она је напоменула да су у овој школској години новина и огледна занимања, и то у Техничкој школи у Градишци, која је уписала још једну генерацију ученика на захтјев послодавца у занимања техничар за роботику и ЦНЦ оператер, као и у Медицинској школи у Бањалуци, гдје је одобрен огледни наставни план и програм за занимање стоматолошки техничар, на захтјев Коморе стоматолога Републике Српске.

РТРС

Share With: