Римска агора у срцу Градишке (ФОТО)

Сви путеви у суботу 2. септембра воде у Градски парк у  Градишци, на римску агору на којој ће се окупити бројни Римљани који ће на табернама изложити своје производе.

II Римски фестивал АВЕнтуре Градишка – Путевима меда и Римљана, у Градишци ће окупити произвођаче меда, вина, сластица, рукотворина и др. који ће своје производе изложити на табернама односно штандовима.

У доба старог Рима таберна је била  врста трговине или штанда. Првобитно у значењу трговине с једном просторијом за продају роба и услуга, таберне су често биле уграђене у кућне настамбе у које би се улазило са улице. Како је Римско Царство постајало све напредније, таберне су осниване унутар великих тржница на затвореном и често су биле прекривене бачвастим сводом.

У доба старог Рима све главне улице слијевале су се на агору која је била окружена храмовима, јавним зградама, палачама и споменицима. Као права агора и ова градска тржница у Градишци биће смјештена у центру града, у Градском парку.

У древно доба агора је бивала често неправилног облика, а послије  квадратног облика грађевинама с трјемовима. Постала је узор за римске форуме.

Г.В.

Share With: