Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

ТОП ЛИСТА ЗА 1.4.2023.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине
“Stanje u kulturno-umjetničkom amaterizmu” tema okruglog stola u Kočićevu

Centralno kulturno-umjetničko društvo “Lepa Radić” Gradiška organizovalo je danas u Kočićevu okrugli sto pod nazivom “Stanje u kulturno-umjetničkom amaterizmu”.

Predsjednik CKUD-a “Lepa Radić”, Davor Simišić, rekao je da je ova tema posebno zanimljiva jer je u Republici Srpskoj donesen Zakon o kulturi koji dijelom tretira i kulturno-umjetnički amaterizam.

Simišić je naveo da su okupili predstavnike Saveza amaterskih kulturno-umjetničkih društava Republike Srpske i Kantona Sarajevo i Savez umjetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine, a sastanku su prisustvovali i predstavnici 25 kulturno-umjetničkih društava iz BiH.

Predsjednik Saveza amaterskih kulturno-umjetničkih društava Kantona Sarajevo, Sabahudin Hodžić, rekao je da je za svaku pohvalu organizovanje okruglog stola o problematici sa kojom se susreću sva kulturno-umjetnička društva u regiji.

“Primarni problem je finansijske prirode, a druga stvar je nedovoljno osposobljeni stručni kadar”, rekao je Hodžić i dodao da bi društvena zajednica više značaja trebala posvetiti radu kulturno-umjetničkih društava.

Sekretar Saveza umjetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine, Savo Mučibabić, rekao je da su ovakvi sastanci korisni za razmjenu iskustava i dobre prakse.

On je naveo da je ocjena da je njihov Savez jedan od najorganizovanijih u bivšoj Jugoslaviji i da se trude da taj sistem stalno unapređuju.

“Suština je u tome da o svim bitnim pitanjima u radu, kao što su propozicije i slično, odlučuju stručni odbori koje čine najpoznatiji stvaraoci iz pojedinih oblasti”, naveo je Mučibabić i dodao da se prije vodilo više računa o mladima i kulturi, da smo u tranziciji počeli da kopiramo loše prakse i zaboravili šta znači okupljanje mladih i čuvanje tradicije.

Predsjednik Saveza amaterskih kulturno-umjetničkih društava Republike Srpske, Momčilo Vesović, rekao je da Savez trenutno ima 26 članova i da su problemi sa kojima se suočavaju veliki.

Vesović je istakao da Savez nije partner Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i da ne postoji sistemsko rješenje amaterizma, dok je u svim drugim zemljama u okruženju to drugačije riješeno.

Okrugli sto je održan u okviru projekta “Jačanje MZ Kočićevo kao društvenog i kulturnog centra” kojeg finansiraju vlade Švajcarske i Švedske, a sprovodi ga UNDP u saradnji sa lokalnim vlastima.

Sljedeća aktivnost je radionica pozorišta koja će biti održana 20. aprila.

Share With:
Open

close button