Снимање Кастела геофизичким методама донијеће нова археолошка сазнања

Музеј Републике Српске у сарадњи са Друштвом археолога Републике Српске и Центром за нове технологије Виминацијум Београд те уз сагласност Републичког завода за заштиту културно – историјског и природног насљеђа Републике Српске реализоваће пројекат под називом „Примјена савремене методологије у археологији (примјер локалитет Кастел)“.

Реализација Пројекта је планирана у периоду од 25. марта до 05. априла када је предвиђено снимање локалитета Кастел геофизичким методама које ће омогућити увид у стање локалитета, тј. дати преглед ситуације потенцијалних археолошких локација за ископавање не инвазивном методом.

Паралелно ће бити урађено чишћење темеља у Дворишту II које ће довести до веће видљивости археолошког непокретног добра, чиме ће се повећати и интересантност комплетне локације Кастела у туристичке сврхе. Чишћење ће вршити стручњаци Музеја са помоћним особљем.

Цијела реализација замишљена је као процес едукације средњошколаца и студената новим технологијама, али и људи запослених у републичким и градским институцијама које се баве културним насљеђем, као и невладином сектору.

Осим организованих предавања на локалитету Кастел за средњошколце и студенте, биће организована и два јавна предавања у Музеју Републике Српске. Прво предавање биће одржано у уторак, 26. 03. 2019. године у 19 часова у Музеју РС када ће бити презентован план рада на Кастелу, а по завршетку Пројектра друго предавање када ће бити изложени добијени резултати.

Пројекат „Примјена савремене методологије у археологији (примјер локалитет Кастел)“ суфинансиран је јавним конкурсом за суфинансирање пројеката културног и умјетничког стваралаштва Града Бања Лука за 2018. годину.

Share With: