Na području Gradiške, Srpca i Prnjavora biće zasađeno 160 000 sadnica drveća

Šumsko gazdinstvo Gradiška, juče je sadnjom sadnica u Gradišci, Srpcu i Prnjavoru, kao i posjetom mališanima u gradiškim vrtićima, obilježilo 21.mart, Međunarodni dan šuma.
Koordinator za certifikaciju šuma u Šumskom gazdinstvu Gradiška, Goran Škrbić, rekao je da su u dvorištu vrtića u Novoj Topoli obnovili drvored, dok su u Srpcu i u Prnjavoru zasadili više od 400 sadnica. Škrbić je rekao da je Šumsko gazdinstvo Gradiška obezbjedilo više od 300 sadnica za proljećno uređenje grada.Te sadnice namjenjene su za uređenje gradskog šetališta uz rijeku Savu i za gradske parkove.
“U Šumskom gazdinstvu Gradiška posebna pažnja posvećuje se zaštiti šuma i pošumljavanju”, rekao je Škrbić i dodao da godišnji prirast u ovom gazdinstvuu iznosi 270 000 kubnih mertara drveta.Prema njegovim riječima, na području kojim gazduje Šumsko gazdinstvo Gradiška u 2018.godini zasađeno je 54 000 sadnica, na površini od 23 hektara.
Istakao je da je planom pošumljavanja za ovu godinu planirana sadnja 160.000 sadnica i dodao da su u saradnji sa Institutom za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu iz Novog Sada, realizovali naučno-istraživački projekat “Stvaranje sorti topole i vrbe”. U okviru pomenutom projekta, podignuti su ogledi topole, na površini od tri hektara.
“Cilj svih ovih aktivnosti je zaštita i očuvanje životne sredine “, naglasio je Škrbić.

Share With: