Smanjen broj oboljelih od gripe

Na području gradiške opštine u protekloj sedmici registrovano je 255 oboljelih od respiratornih infekcija, od tog broja 206 je oboljelih od akutnih respiratornih infekcija, a kod 46 pacijenata registrovana su oboljenja slična gripu.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška, Slađana Tepavac, istakla je da je od početka praćenja kretanja respiratornih infekcija u Republici Srpskoj, najveći broj oboljelih registrovan u poslednjoj sedmici januara i u prvoj sedmici februara ove godine, kada je zabilježeno više od 1749 slučajeva oboljenja od respiratornih infekcija.

U tom periodu bile su zabranjene i posjete bolesnicima u gradiškoj bolnici. Od prošle sedmice ta zabrana je ukinuta, a posjete su u redovnim terminima.

Tepavac je naglasila da se iz sedmice u sedmicu broj oboljelih smanjuje i dodala da je manji broj oboljenja sličnih gripu.”Kada je riječ o akutnim respiratornim infekcijama, još uvijek imamo oboljevanja i tako će biti sve 20.maja, do kada traje sezona gripa, odnosno praćenje kretanja respiratornih infekcija”, istakla je Tepavac.

Zbog nestabilnih vremenskih prilika koje pogoduju respiratornim infekcijama, građanima je preporučila jačanje imuniteta, umjerenu fizičku aktivnost, kao i pravilnu ishranu.

Share With: