Služeni parastosi u Miljevićima, Cerovljanima i Kočićevu

U Mjesnim zajednicama Miljevići, Cerovljani i Kočićevo danas je služen parastos  i položeni vijenci na spomen-obilježja borcima odbrambeno-otadžbinskog rata i narodno-oslobodilačkog rata.

Pomen za poginule borce organizovala je  Gradska boračka organizacija Gradiška, u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Gradskom upravom Gradiška, Mjesnom boračkom organizacijom i Mjesnim zajednicama.

Načelnik odjeljenja za boračko invalidsku zaštitu Radomir Pjanić rekao je da spomen-obilježje u Cerovljanima  predstavlja  jednu od lokacija od ukupno 36 na području Gradiške na kojima se organizuje služenje parastosa i pomen za poginule borce u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i naglasio da je to  najmanje  što se može  uraditi imajući u vidu doprinos poginulih boraca u samom stvaranju Republike Srpske.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Milovan Gagić rekao je da  Gradska boračka organizacija redovno organizuje pomen za poginule saborce, žrtve ustaškog terora i poginule borce Drugog svjetskog rata.

Gagić je naglasio da je bitno da  mlađi naraštaji prenose tu tradicju i da znaju da Republika Srpska postoji upravo zahvaljujući borcima koji su živote položili za svoju otadžbinu.

Na području Gradiške  u proteklom ratu poginulo je i umrlo 613 boraca dok je u Drugom svjetskom ratu 16.000  ljudi ubijeno od kojih je 5000 djece koja su stradala u logoru Jasenovac, Stara Gradiška  i drugim stratištima širom NDH.

Share With: