Скупштинским одлукама окончан дугогодишњи процес додијеле пољопривредног земљишта у закуп

Одборници Скупштина града Градишка усвојили су данас одлуке везане за додјелу око 4000 хектара пољопривредног земљишта у закуп у својини Републике Српске, за 259 градишких пољопривредника.

Градоначелник Градишке Зорана Аџић рекао је да је доношењем ових одлука коначно завршен поступак додијеле земљишта у закуп, који је због низа ограничења и судских процеса трајао неколико година.

Он је истакао да је процес додијеле земљишта у закуп спроведен потпуно транспарентно, те да то сматра можда и једним од највећих успјеха Градске управе током посљедњих седам година колико обавља функцију градоначелника Градишке.

Аџић је додао да је усвојен и закључак о прихватању приједлога уговора о закупу, којим ће бити дефинисане обавезе закупаца, те да је циљ био да се корисници уведу у додијељене пољопривредне површине и да им се омогући да на тим парцелама започну јесењу сјетву.

Одборник СДС-а Зоран Латиновић оцијенио је позитивним што је уз доста транспарентан начин земљиште коначно додијељено у закуп пољопривредницима, али је такође истакао да би требало пронаћи начин да се обезбједе потребне површине обрадивих парцела и за око 50 пољопривредника који су били незадовољни начином расподјеле земљишта.

Он сматра да би Градска управа требала да упутити захтјев ресорном министарству да одређене површине земљишта које је под концесијом, а које се не користи или је концесија истекла, такође пренесе на располагање локалној управи и омогући да се и то земљиште додијели у закуп пољопривредним газдинствима.

М.Малешевић

Share With: