Sjećanje na egzodus Srba iz Donjeg Vakufa

Povodom obilježavana egzodusa srpskog naroda iz Donjeg Vakufa u Rovinama kod spomen krsta danas je služen parastos za poginule borce 19. srbobranske brigade i poginule borce iz mjesne zajednice Rovine.

Predsjednik Boračke organizacije Gradiška Milovan Gagić rekao je da se ne smiju zaboraviti borci iz 19. brigade, ali ni borci iz Rovina, kao ni civilne žrtve rata.

„U narednom periodu trebamo raditi na tome da se napravi spomenik za sve borce iz Rovina, gdje ćemo se okupljati i odavati pomene svima koji su dali živote za Republiku Srpsku“ , zaključio je Gagić.

Načelnik operativnog odsjeka 19. srbobranske brigade Stanko Puškar rekao je da je ova brigada brojala oko 5000 boraca, za slobodu je živote dalo 326 boraca.

„Branili smo južne granice Republike Srpske, i spriječili smo da nam se ne ponovi 1941. godina. Uspjeli smo da odbranimo ono što je zahtijevala vrhovna komanda. Nakon četiri godine brigada se morala povući na druge položaje“, dodao je Puškar.

Vijence su položile delegacije Gradske uprave, Boračke organizacije Gradiška, 19. srobranske brigade i Mjesne boračke organizacije Rovine.

Tokom povlačenja civila iz Donjeg Vakufa, prije 24 godine, ubijen je 81 civil, uglavnom žene i djeca.U Gradišci živi oko 5000 prijeratnih stanovnika iz Donjeg Vakufa, dok ih je u Rovinama oko 400.

Share With: