Симовић: Дејтонски мировни споразум је међународно признање и потврда Републике Српске

„Дејтонски споразум настао је као синтеза ширег арбитражног процеса за БиХ. Српски представници стално позивају актере да се ријеше иностраних представника, да се сами договоре на основу Дејтонског мировног споразума. Нажалост, Република Српска нема саговорника у дијелу бошњачке и грађанске елите што одговара странцима који хоће овдје да држе залеђени конфликт који им даје могућност да буду апсолутни владари овог простора“, рекао је гостујући у јутарњем програму телевизије Градишка професор доктор политичких наука Владе Симовић.

Симовић је навео да Дејтонски мировни споразум потписан 21. новембра значи међународно признање и потврду Републике Српске кроз међународни мировни уговор.

„Тиме је Република Српска потврђена од стране међународних актера који су је оспоравали као легитимни дио БиХ и потврђено им је њихово право на аутономност и конститутивност унутар БиХ иако остаје жал што Република Српска унутар процеса деведесетих година није остварила своју независност што је била вишевјековна тежња Срба на простору БиХ. Дејтонски мировни споразум је дао довољно добар оквир Републици Српској да се развија унутар себе и одговори свим изазовима и у том контексту треба посматрати Дејтонски мировни споразум као велику историјску побједу Срба западно од Дрине“, навео је Симовић.

С.С.Ц.

 

Share With: