Шикман: Од септембра 150 полицајаца у школама Српске

У току је обука за 150 полицијских службеника широм Републике Српске који ће од почетка нове школске године бити школски полицајци, изјавио је начелник Управе за полицијску обуку Министарства унутрашњих послова Српске Миле Шикман.

Он је истакао да се та активност спроводи као дио мјера и активности на превенцији вршњачког насиља и малољетничке делинквенције у школама.

– Обука траје три дана и обухвата различите теме које се тичу рада полиције са дјецом, превентивних активности, репресивних – рекао је Шикман.

Шикман је напоменуо да је конципирано да „школски полицајац“ има више дужности, појашњавајући да то није само полицајац који ће радити на обезбјеђењу објекта, него ће имати и полицијске дужности.

– Са друге стране, он ће ту бити и предавач, имаће савјетодавну улогу. Биће на релацији полицајац-наставник-дијете. Када почне пројекат имаћемо обучене полицајце. Знаће своје задатке, дужности, па ћемо у наредном периоду процјењивати, ако буде потребе за додатним полицајцима и обукама. Градићемо и развијати ову активност – истакао је Шикман.

Шикман је рекао да су истраживања МУП-а показала да дјеца у школама врло позитивно гледају на улогу полицајца и сматрају да наведена активност може допринијети повећању степена безбједности у школама.

– Ми сматрамо и очекујемо да ће пројекат који уводимо дати очекиван резултат и то је највећи бенефит – навео је Шикман.

Он је подсјетио да ово није први пројекат тог типа, те да је Полиција Српске с циљем смањења малољетничке делинквенције држала предавања у школама од 2009. године.

– Резултат тога је да имамо смањење малољетничке делинквенције – 2005. године била је 10 одсто, док је сада удио малољетника испод три одсто – рекао је Шикман за Срну.

На Стручном колегијуму министра унутрашњих послова Републике Српске Синише Карана, који је јуче одржан у Полицијској управи Бијељина, констатовано је да је МУП реализовао значајан дио мјера предвиђених Планом мјера и активности за превенцију вршњачког насиља и малољетничке деликвенције за 2022-2027. годину, а односе се на почетак школске године.

Циљ овог стратешког документа је унапређење степена безбједности у и око основних и средњих школа у Републици Српској, а једна од можда најзначајнијих је увођење школског полицајца у школе у Републици Српској са почетком нове школске године.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић изјавила је раније да је планирано увођење школског полицајца од почетка нове школске године да би се подигао ниво безбједности у школама.

Стојичићева је навела да је то дио мјера за јачање безбједности и спречавање насиља у школама, које је почетком јуна усвојила Влада Републике Српске.

РТРС

Share With: