Top lista

Top lista za 09.10.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Šašić: Na 70 odsto parcela završeno vađenje krompira

Na području Gradiške, Laktaša i Srpca na 70 odsto parcela završeno je vađenje krompira koji je ove godine bio zasijan na ukupno 950 hektara, rekao je viši stručni saradnik za povrtarstvo u gradiškoj Područnoj kancelariji za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Živko Šašić, gostujući u emisiji „Bilans stanja“ Radio Gradiške.

Šašić je naglasio da su prinosi krompira različiti i zavise od lokaliteta i primijenjenih agrotehničkih mjera.

On je dodao da su na područjima gdje je bilo padavina tokom ljeta i gdje se vršilo navodnjavanje, uz primjenu drugih agrotehničkih mjera, prinosi prosječni i očekivani.

“Imali smo i lokalitete gdje tokom ljeta dva do tri mjeseca nije bilo padavina i tu su prinosi jako loši ako proizvođači nisu imali mogućnost da navodnjavaju parcele. Kvalitet krompira je dobar i u okviru prosjeka, ali takođe zavisi od toga da li su primijenjene agrotehničke mjere”, naveo je Šašić.

On je dodao da su veći proizvođači krompira zadovoljni proizvodnom godinom s obzirom na to da je viša cijena proizvoda neutralisala nešto niži prinos u odnosu na prethodne godine.

Prema Šašićevim riječima, ova godina pogodovala je proizvodnji luka, koji je bio odličnog kvaliteta i imao zadovoljavajuću cijenu, rod parike na otvorenom je znatno lošiji nego u plastenicima, a rani kupus koji je skinut sa parcela je dosta dobro rodio i prodaje se po znatno višoj cijeni nego prethodnih godina.

“Na području Gradiške, Laktaša i Srpaca pod kupusom je oko 300 hektara, od kojih je 100 hektara rani, a 200 kasni kupus. Cijena je viša nego prošle godine i u veleprodaji se kreće od 80 feninga pa na više”, istakao je Šašić.

Govoreći o plasteničkoj proizvodnji, Šašić je naveo da je u završnoj fazi berba paprika, paradajza i krastavaca, te dodao da je proizvodnja u plastenicima sigurnija i dosta isplativija u odnosu na proizvodnju povrća na otvorenom.

Šašić je zaključio da su cijene povrća ove godine znatno više nego prethodnih, te da su na to uticali poskupljenje same proizvodnje i loši klimatski uslovi za proizvodnju većine povrtarskih kultura.

M.Malešević

Share With: