Сарадња Српске и Србије биће настављена и унапређена

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас у Бањалуци са предсједницом Владе Србије Аном Брнабић, а било је ријечи о реализацији заједничких инфраструктурних пројеката Српске и Србије.

На састанку је посебно истакнута важност изградње два меморијална центра посвећена јасеновачким жртвама у Доњој Градини и Београду.

Изградња меморијалних центара у Доњој Градини и Београду посвећена јасеновачким жртвама биће приоритет двије владе у наредном периоду, поручено је на данашњем састанку.

Сарадња између Републике Српске и Србије је у складу са Споразумом о специјалним и паралелним везама и наш циљ је да те специјалне везе буду садржајније и да реализујемо још пројеката – рекао је предсједник Српске Милорад Додик.

За Србију америчке санкције према руководству Српске не постоје и нећемо их примјењивати, рекао је предсједник Србије Александар Вучић.

У Административном центру Владе Републике Српске одржан је састанак највиших званичника Српске и Србије. Састанку су присуствовали предсједници Републике Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић, предсједници народних скупштина Српске и Србије Ненад Стевандић и Владимир Орлић.

Везе Србије и Републике Српске су снажне и нераскидиве, што смо потврдили и на данашњој сједници Савјета за сарадњу Србије и Српске, истакла је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Владе Републике Српске и Србије утврдиле су данас неколико приоритетних области сарадње у наредном периоду, а акценат је стављен на даље унапређење сарадње у области енергетике, путне и жељезничке инфраструктуре, информационих технологија, намјенске индустрије и пољопривреде.

Министи Влада Српске и Србије одржали су бројне састанке на којима су потписани меморандуми о сарадњи.

Министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић и министар државне управе и локалне самоуправе Републике Србије др Александар Мартиновић, потписали су данас Одлуку о образовању радне групе за координацију наставка активности у реализацији Меморандума о сарадњи.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, састала се данас у Бањалуци са министарком културе Србије Мајом Гојковић, са којом је договорила реализацију нових заједничких пројеката. Међу договореним пројектима је заједничко учешће у изградњи комплекса родне куће Филипа Вишњића у Доњој Трнови, код Угљевика.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић и министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије Јеленом Танасковић, узимајући у обзир озбиљност ситуације у вези са појавом афричке куге свиња у земљама региона, укључујући и недавну ескалацију болести у Српској, као и погоршање епидемиолошке ситуације у Србији, усагласили су да ће заједнички радити на размјени информација у вези са епидемиолошком ситуацијом, планом спровођења мјера спречавања ширења болести и превенцији, како би се зауставило ширење болести и умањио ризик даљег ширења и економске посљедице по привреде Србије и Српске.

У оквиру посјете државних органа Републике Србије Републици Српској, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник састао се са министарком заштите животне средине Србије Иреном Вујовић. Током састанка министри су се договорили да се појачају активности на трајном рјешавању проблема загађења ријеке Дрине плутајућим отпадом.

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић разговарао је са министром унутрашње и спољне трговине Србије Томиславом Момировићем о досадашњој сарадњи у области трговине између Српске и Србије која је најзначајнији спољнотрговински партнер Српске. Једна од тема састанка биле су и активности на отклањању административних, царинских и инфраструктурних баријера, са циљем уклањања препрека у међусобној трговини и додатном унапређењу економске сарадње и повећања обима трговинске размјене у наредним годинама.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић разговарао је са  министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Гораном Весићем о темама инфраструктурног повезивања Републике Српске и Србије и унапређења сарадње.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић разговарао је са предсједником Народне скупштине Републике Србије Владимиром Орлићем о актуелној политичкој ситуацији у региону и о јачању билатералних односа између Републике Србије и Републике Српске.

 

 

Share With: