Rod voća ove godine manji za 50 odsto

Za voćarsku proizvodnju ova godina bila je jedna od težih. Zbog loših vremenskih prilika pojedine voćne vrste su lošije rodile.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, Dragoja Dojčinović gostujući u emisiji „Bilans stanja“ Radio Gradiške, istakao je da su najviše podbacile trešnje čiji je rod bio umanjen za više od 60 odsto i dodao da su manji prinosi zabilježeni i kod jagode i maline.

„Kada je u pitanju rod za ovu godinu, možemo zaključiti da pojedini proizvođači imaju visoke prinose, dok su kod pojedinih voćara, zbog mraza i infekcija, potpuno uništeni voćnjaci“, rekao je Dojčinović.

On je rekao da su pojedini proizvođači koristili maksimalnu zaštitu što je dodatno poskupilo proizvodnju, dok su mnogi odlučili da proizvode samo treću klasu zbog čega će rod biti umanjen i do 50 odsto.

Dojčinović je rekao da je proizvodnja voća i u zemljama EU ove godine manja za 50 odsto, što će uticati na  visinu cijene i dodao  da će cijene voća ove godine biti veće nego prethodne.

Dojčinović je izrazio očekivanje da neće biti problema oko plasmana na tržište i dodao da će i ove godine najveće količine biti isporučene za Rusku Federaciju.

Share With: