Top lista

Top lista za 17.04.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Petrovdanski običaji

Srpska pravoslavna crkva i vijernici obilježiće sutra Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu, kome prethodi jedan od četiri velika posta u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Za Petrovdan su vezani mnogi običaji a jedan od njih je paljenje mašala ili lila uoči Petrovdana.

Paroh Treće gradiške parohije protonamjesnik Nenad Tomić rekao je, gostujući u programu Radio Gradiške, da se paljenje lila ili mašala vezuje za stradanje svetih apostola i veliko gonjenje hrišćana.

“Jedan od 12 apostola je i apostol Petar koji je postradao za vjeru Hristovu, mnogi hrišćani su stradali obješeni i razapeti na krstu i zapaljeni smolom iz čega danas proizilazi i ovaj običaj paljenja mašala i lila, kroz koji je narod sačuvao sjećanje na to doba”, dodao je Tomić.

Tomić je dodao da je Petrovdan slava mnogih srpskih porodica ali i sela i  gradova kada se održavaju saborovanja oko hramova kada se upućuju molitve Bogu.

Petrovdan je slava hrama u Dubravama gdje će se služiti sveta liturgija sutra u 9 časova, dok je slava hrama u Kozincima u subotu, na Pavlovdan, u 9.30 časova nakon čega će biti slavski ručak.

Share With: