Top lista
Top lista za 19.10.2019.god.
Glasaj
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Petrovdanski običaji

Srpska pravoslavna crkva i vijernici obilježiće sutra Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu, kome prethodi jedan od četiri velika posta u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Za Petrovdan su vezani mnogi običaji a jedan od njih je paljenje mašala ili lila uoči Petrovdana.

Paroh Treće gradiške parohije protonamjesnik Nenad Tomić rekao je, gostujući u programu Radio Gradiške, da se paljenje lila ili mašala vezuje za stradanje svetih apostola i veliko gonjenje hrišćana.

“Jedan od 12 apostola je i apostol Petar koji je postradao za vjeru Hristovu, mnogi hrišćani su stradali obješeni i razapeti na krstu i zapaljeni smolom iz čega danas proizilazi i ovaj običaj paljenja mašala i lila, kroz koji je narod sačuvao sjećanje na to doba”, dodao je Tomić.

Tomić je dodao da je Petrovdan slava mnogih srpskih porodica ali i sela i  gradova kada se održavaju saborovanja oko hramova kada se upućuju molitve Bogu.

Petrovdan je slava hrama u Dubravama gdje će se služiti sveta liturgija sutra u 9 časova, dok je slava hrama u Kozincima u subotu, na Pavlovdan, u 9.30 časova nakon čega će biti slavski ručak.

Share With: