PU Gradiška: u julu dva napada na policajce

Načelnik Policijske uprave Gradiška Bojan Škorić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su prezentobani rezultati rada za protekli mjesec, da su u julu evidentirana dva slučaja krivičnih djela spričevanje policijskih službenika u vršenju službene radnje, a u avgusti jedan slučaj napada na policajca.

“U svim tim situacijama su preduzete zakonom predviđene mjere i radnje i podneseni izvještaju Okružnom javno tužilaštvu Banjaluka protiv tih lica, a lice koje je napalo policajca u avgustu je lišeno slobode i predato u nadležnost tužilaštva”, rekao je Škorić

On je naveo da su na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška u proteklom mjesecu evidentirana su 22 krivična djela, što je za šet manje u odnosi na isti mjesec prošle godine, a da je ukupno je rasvjetljeno 91 odsto ili 20 djela.

Škorić je istakao da je u julu evidentirano 35 narušavanja javnog reda i mira, što je za 23 narušavanje više o odnosu na jul 2018. godine, ali da nije bilo narušavanja u većem obimu, odnosno sa 5 ili više lica.

“Do povećanja je došlo zbog pojačane aktivnosti policijskih službenika, koji su evidentirali navedene prekršaje”, pojasnio je Škorić, te stanje bezbjednosti u julu ocijenio kao zadovoljavajuće.

On je dodao da su u  julu evidentirane 43 saobraćajne nezgode, što je za 14 odsto manje u odnosu na isti period lani.

“Kao i prethodne godine, u julu je evidentirana jedna saobraćajna nezgoda sa smrtno stradalim licima, ali su u nezgodi u proteklom mjesecu smrtano stradala tri, a u julu prošle godine jedno lice”, naveo je Škorić.

On je naglasio da Policijska uprava, zbog pojačanog kratanja građana i vozila tokom godišnjih odmora, preduzima pojačane mjere po pitanju prevencije i spriječavanja  kriminaliteta, narušavanja javnog rada i mira i kršenja saobraćajnih propisa.

“Odlučili smo da i tokom avgusta vršimo pojačanu kontrolu saobraćaja, sa akcentom na kontrolu brzine kretanja vozila i prisutva alkohola kod vozača. Akcije se sprovode posebno u dane vikenda i noćnim satima, kada se i dešavaju najteže saobraćajne nezgode. Zbog toga je i povećan broj sankcionisanih vozača, a sa tim aktivnostima ćemo nastaviti dok god imamo pojačano kretanje lica i vozila na našem području”, rakao je Škorić.

Govoreći o kontroli brzine kretanja vozila radarskim sitemom “ramer”, koja se u toku avgusta sprovodi na području Policijske uprave Gradiška, Škorić je istakao da se ovaj radar postavlja na mjestima gdje je u proteklom period zabilježeno najviše saobraćajnih nezgoda I prekoraženja brzine kretanja vozila.

Škorić je raako da je u julu evidentirano 36 migranata, od kojih 17 na području Gradiške i 19 na području Srpca, da je smanjem priliv migranata u odnosu na početak godine, te da nije bilo evidentiranih krivičnih djela i prekršaja od strane migranata, niti prema migrantima.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije PU Gradiška Bojan Mišetić naveo je da je od ukupno 22 evidentirana krivična djela, 20 djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, te po jedno iz odlasti privrednog kriminaliteta i zloupotrebe opojnih droga.

“Nadležnom tužilaštvu podneseno je 18 izvještaja protiv 17 lica. Evidetirano je 12 krivičnih djela protiv imovine, a nije bio krivičnih djela protiv života i tijela”, pojasnio je Mišetić.

Ispektor u Odjeljenju policije PU Gradiška Goran Milanović rekao je da je u toku proteklog mjeseca evidentirano 45 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, a sankcionisano je 57 lica, od kojih je jedno maloljetno.

“U istom period prošle godine evidentirano 14 prekršaja iz oblasti javanog reda i mira, ali evidentno povećanje u ovom segmentu ne znači da je stanje bezbjednosti pogoršano, nego je sve rezultat provedenih niza mjera i radnji na očuvanju satanja bezbjednosti koje su rezultirale i većim brojem evidentiranih prekršaja na terenu”, pojasnio je Milanović.

On je istako da je od 43 evidetirane saobraćajne nezgode, 14 bilo sa posljedicama po lica.

“Jedna saobraćajna nezgoda je bila sa tri smrtno stradala lica, u četiri nezgode lica su zadobila teške tjelesne povrede, a u devet lakše”, naveo je Milanović.

On je rekao da su u julu evidentirana 1385 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, a da je iz saobraćaja je isključeno 138 vozača, od kojih je 83 isključeno zbog vožnje pod dejstvom alkohola a 43 zbog vožnje prije sticanja prava na upravljanje vozilom.

Dodao je da je u istom period iz saobraćaja isključeno 47 vozila.

Share With: