Gradi se gradska česma posvećena Diani Budisavljević

U spomen-parku u Gradišci u toku je izgradnja gradske česme posvećene austrijskoj humanitarki Diani Budisavljević, koja je iz logora Nezavisne Države Hrvatske spasila više od 10.000 djece iz potkozarskog kraja.

Direktor Zavičajnog muzeja Bojan Vujinović rekao je da je ukupna vrijednost projekta oko 20.000 KM, a do sada je obezbijeđena polovina potrebnih sredstava.

Vujinović je naveo da će bronzani medaljon sa likom Diane Budisavljević, koji će biti postavljen na gradskoj česmi, raditi gradiški vajar Mladen Stajčić.

On je naveo da u finansiranju projekta učestvuju Gradska uprava i gradonačelnik Gradiške, te da se izgradnja gradske česme finansira i donatorskim sredstavima koja su prikupljena od prodaje slika sa ovogodišnjeg „Ateljea na otvorenom doktor Borislav Šokčević“ u iznosu oko 4.500 KM.

Vujinović je naveo da su radovi na izgradnju gradske česme počeli prije petnaestak dana, te da završetak očekuju do kraja septembra, kada bi gradska česma trebalo da bude svečano otvorena u okviru manifestacije „Gradiška jesen 2019“.
Projekat izgradnje gradske česme realizuje Zavičajni muzej Gradiška, a među inicijatorima njene izgradnje su i članice Aktiva žena gradiškog SNSD-a.

Predsjednica Aktiva žena SNSD-a Ranka Perić Romić rekla je da su se sa idejom za izgradnju gradske česme ovom aktivu obratili građani i roditelji koji gradiškim parkom svakodnevno šetaju sa svojom djecom.

Obratili smo se Gradskoj upravi i gradonačelniku Zoranu Adžiću, a ispostavilo se da je Zavičajni muzej planirao da pokrene tu inicijativu, pa smo odlučili da zajedno radimo na ovom projektu“, istakla je Perićeva, koja je i poslanik u Narodnoj slupštini Republike Srpske.

Ona je naglasila da je mišljenje svih bilo da gradska česma treba da bude simbol grada, te da, s obzirom na to da se ona gradi u spomen-parku, treba da nosi naziv Diane Budisavljević, koja je iz logora spasila više od 10.000 djece sa područja Gradiške i ostalih potkozarskih opština i gradova.

„Gradiška je dobila satus grada i vrijeme je da gradimo gradski identitet, te da baštinimo naše kulturno-istorijske vrijednosti“, dodala je Perićeva.

Zavičajni muzej Gradiška priprema i projekat izgradnje trga posvećenog gradiškoj porodici Čubrilović, gdje će biti postavljena statua Veljka Čubrilovića, čija je izrada u toku.

Share With: