Протест пољопривредника због начина расподјеле земљишта

Незадовољни начином на који је звршен поступак додјеле земљишта у закуп, око 50 пољопривредника протествовало је данас у Градишци тражећи од Градске управе да објави на који начин је извршено бодовање за додјелу земљишта, да се овај поступак обустави док довољне количине земљишта не добију сви сточари и да се расподјела изврши праведније.

Пољопривредници траже и да се, осим око 4.000 хектара земљишта који су били предмет јавног позива, кроз овај поступак у закуп додјели око 800 хектара на парцелама Лиман и Буквик.

Током мирног протеста, који је одржан на градском тргу код Културног центра, истакнуто је да је посебну пажњу приликом додјеле земљишта требало посветити младим пољопривредницима.

Пољопривредница из Брестовчине Милена Ерцег, која је прочитала захтјеве, истакла је да ће већина незадовољних пољопривредника бити принуђена да до прољећа смањује број грла на својим фармам, јер неће моћи произвести довољно сточне хране.

Како су најавили, пољопривредници ће, уколико се не испуне њихови захтјеви, у року од 15 дана ићи вјероватно у даље протесте или чак са колективном тужбом према надлежним инстутуцијама.

Поступак додјеле у закуп више од 3.600 хектара пољопривредног земљишта у својини Републике Српске окончан је усвајењем одлука на посљедњој сједници Скупштине града Градишка, а површине до 30 хектара добило је 259 градишких пољопривредника.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић тада ја рекао да је све урађено траспарентно и у складу са Правилником који је прописало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Такође је истакао да ће тражити да дио земљишта који је био намјењен за додјелу на концесију ресорно Министарство уступи локалној управи како би у другом јавном позиву право на закуп добили сви заинтересовани пољопривредници.

М.Малешевић

Share With:
Open

close button