Данас Свјетски дан фармацеута

Свјетски дан фармацеута обиљежава се сваке године, 25. септембра. Међународна федерација фармацеута основана је 25.септембра 1912. године. Конгрес међународне федерације фармацеута у Истанбулу 2009. године предложио је да се овај датум прогласи за Свјетски дан фармацеута. Koлико је значајна улога фармацеута у друштву и нашој заједници разговарали смо са примаријусом магистром фармације директорицом ЈЗУ Апотеке Градишка Светланом Ковачевић.

Ковачевићева је у телефонском разговору за Радио Градишку рекла да се за фармацију углавном одлучују жене ,што потврђује податак да је у Републици Српској више од 1000 фармацеута запослено у јавним и приватним здравственим установама ,међу којима је 78 одсто жена.

Када су у питању фармацеути који раде у ЈЗУ Апотеке Градишка према њеним ријечима највећи терет су изнијели за вријеме корона вируса и показали колики је значај ове професије у здравству.

Директорица ЈЗУ Апотеке Градишка Светланом Ковачевић је на крају разговора свим радним колегама и колегиницама честитала Свјетски дан фармацеута.

Софија Малиш

Share With:
Open

close button