Prošlonedjeljna kiša obradovala voćare

Dugo iščekivana kiša, koja je padala prošle sedmice i niže temperature nakon suše i izrazito toplog vremena pogodno djeluju na usjeve i plodove, koji su za vrijeme vrućina znatno stradali, rekli su poljoprivrednici ali i dalje gledaju u nebo i nadaju se novim padavinama koje bi dobro došle.

Da su visoke temperature prouzrokovale probleme i načinile veliku štetu zasadima i plodovima za  potvrdio je  Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, dodajući da su zbog toga plodovi ostali dosta sitni, ali da računaju da će padavine popraviti situaciju.

„Palo je od 50 do 90 litara kiše po metru kvadratnom, što je sasvim dovoljno za ovaj period“, rekao je Dojčinović i izrazio nadu da će padavina biti i u narednom periodu kako bi imali pristojan rod i dobar kvalitet.On je istakao da se šteta od proljetnih mrazeva ne može popraviti niti nadomjestitii i da je voćarima sada prioritet da sačuvaju ono što je ostalo.

Dojčinović je istakao da oko 25 odsto voćara mali broj voćara ima sisteme za navodnjavanje koji se u ovom sušnom periodu suočavaju sa nedostatkom vode. Govoreći o trenutnim radovima u voćnjacima Dojčinović je rekao da je krenula zelena intervencija, u toku je košenje trave i prorjeđivanje plodova.

Iako je do početka berbe ostalo oko dvadesetak dana, Dojčinović je izrazio bojazan da će i ove godine imati problema sa radnom snagom, jer je već sad primjetan nedostatak radnika angažovanih u poljoprivrednim radovima.

S.Vidović

Share With: