Проблеми у функционисању Болнице Градишка: Повећан број пацијената захтијева проширење капацитета (ФОТО)

Модернизација опреме, стављање у функцију дограђеног простора, кадровско јачање су, поред осталог, услови неопходни градишкој болници да би у потпуности могла удовољити све већим потребама ове те сусједних локалних заједница. На тај проблем указао је Рајко Додик, директор Болнице Градишка.

Константно радимо на оспособљавању наших кадрова, опремању амбуланти и операционих сала. Основни задатак, суштина тих настојања су побољшање здравствене заштите наших пацијената односно становништва Градишке и других средина, казао је Додик, наводећи да његов тим упорно тражи рјешења за текућу проблематику и одржавање дјелатности на високом нивоу.

– Трудимо се да сваке године, нешто ново унесемо у наш рад и медицинске процедуре. Један од темељних циљева је проширење капацитета, да пацијенте можемо смјестити у мање, двокреветне или трокреветне, па и једнокреветне собе. Дугодишња пракса болничких соба са шест кревета, одавно није прихватљива јер не обезбјеђује комфор пацијенту – каже он.

Уколико бисмо смањили број кревета у собам, наглашава Додик за Српскаинфо, истовремено бисмо умањили укупан капацитет болнице у Градишки.

– У садашњим околностима, нисмо у могућности смањити број кревета у болничким собама. Једино рјешење за нове стандарде, којим тежимо, јесте проширење наших објеката. Болница је доградњом, у два наврата, повећала простор али је то искориштено за амбуланте, операционе сале и друге, приоритетне потребе. Број болничких соба и кревета, није се значајније промијенио – наставља Додик.

Такође, важан фактор на којем у Болници инсистирају је кадровског карактера. Директор Додик подсјећа да смјена генерација, миграције, одласци у веће центре, обавезује на оспособљавање и усавршавање младих љекара и другог особља.

– Посљедњих година, приоритетан проблем представљао је мањак радиолога и анестезилога. Нисмо имали на тржишту рада ове профиле и зато смо прибјегли запошљавању младих љекара опште праксе и њиховом усавршавању, упућивању на специјализацију у веће центре. Подсјећам, то је дуготрајан процес, у просјеку дуг десет година – изјавио је Рајко Додик.

Болница, да би надомејстила мањак властих кадрова различитих специјалности, увела је праксу ангажовања по уговору љекара специјалиста, из других, већих центара, што се показало веома ефикасним.

Недавно је овдје запослено десет младих љекара, како би успјешно замијенили генерацију чији је радни вијек при крају.

На поједине прегледе и дијагностичке процедуре, постоје прилично дуге листе чекања. Међу њима су радиологија, кардиологија и још неке… Један од основних узрока је, појашњава Додик, недостатак кадрова и повећана потреба, нарочито за радиолошком обрадом пацијената.

– Дуго смо имали једног радиолога и сараднике у тој области, што није омогућавало свакодневну обраду пацијената. Узрок застоја је и у дотрајалој опреми и учесталим кваровима апарата који служе за ту дијагностику. Поправка тих апарата је дуг процес, до сервисера је тешко доћи, резервне дијелове је тешко набавити… Ипак, и у таквим, неповољним околностима, недавно смо набавили модеран ЦТ апарат и поправили стари, тако да смо сада у доброј позицији. Сада на Одјелу радиологије постоје добри, поуздани технички услови за рад – сматра директор ове установе која у региону има велики углед и повјерење пацијената.

– На том одјељењу имао два радиолога плус три специјализанта из те области. Такође преузимамо дио пацијената из надлежности примарне здравствене заштите, зато што је у квару рентгенски апарат Дома здравља – појаснио је Додик један од узрока чекања на амбулантне прегледе.

Неопходна опрема у дограђеном дијелу болнице
У дограђеном дијелу болнице, неопходна је опрема за операционе сале и ортопедију. Планирана је и реконструкција грудног одјела. Ове пројекте, укључујући и дугогодишњи недостатак паркинга, можемо исфинасирати властитим новцем, у сарадњи са Министарством здравља али нам је такође неопходна помоћ локалне управе или заједнице.

Наду полажемо и у одлуке Владе Републике Српске о етапној доградњи болнице, како би у скорашње вријеме она могла, у сваком смислу, удовољити све већим потребама, упозоравају из ове установе дуге традиције.

аутор Милан Пилиповић

SrpskаInfo

Share With: