Оживљавање старих заната на модеран начин (ВИДЕО)

Умјетност се може изразити на различите начине. Умјетничка дјела могу имати разне форме и облике а свако од њих има своју причу. У радионици Јовице Праскала из Градишке настају права умјетничка дјела од дрвета у која су уткани љубав, традиција и жеља за очувањем старих заната.

Од ситних дрвених предмета до кућица и играоница за дјецу са мноштвом детаља у колекцији Јовице Праскала, по занимању инжењера електротехнике, могу се пронаћи дрвена јелка, камп кућица, камион, дрвени авион и вјетрењача.

Своје слободно вријеме Јовица испуњава обрадом и резбарењем дрвета како би створио беспријекорно израђене необичне предмете од дрвета, те оживио своје дјетињство, обрадовао пријатеље и увеселио дјецу.

Љубав према умјетности и вјештини обраде дрвета наслиједио је од дједа који је био столар. Дјед му је давно поклонио чакију за оштрење оловки, а временом је куповао алат за прецизнији рад.

У почетку је то био тек хоби, испуњавање жеље за креативним радом, отјелотворењем своје вјештине. У комаду необрађеног дрвета препозна изглед будућег предмета који ће направити.
Тако је од једног комада дрвета изрезбарио виолину, онако из руке, успут. Прве радове које је спорадично правио, поклањао је пријатељима.

Како је вријеме одмицало, идеје су се низале, а он је сам себи постављао све теже и теже задатке. Страст према дрводјељству је узимала маха и посљедње три године ради интензивније. Ријетко кад прође дан да не буде  у радионици.

Све што угледа на фотографији може да уз адекватну припрему и одређивање мјера претвори у стварност. У њему се преплиће умјетничка креативност и слобода и инжењерска прецизност.

Прва захтјевнија ствар је била камп приколица. Међу досадашњим радовима највећи изазов му је била израда дрвеног авиона који представља копију енглеског авиона из Првог свјетског рата из 1917, те вјетрењача која је у припреми и представља копију холандске вјетрењаче у размјери 1:4.

Испрва је користио старе даске од палета и сличан материјал који није био за другу употребу. Тако је научио да су најјефтиније сировине најскупље. Данас користи квалитетан материјал, смрчу из околине Мркоњић Града. На крају своје мајсторије заштићује квалитетним бојама и лаковима који су сигурни и за дјецу.

Иако хоби, жеља му је да стварајући дрвене облике оживи нешто што је давно постојало и стари занат сачува од заборава.

С.С.Ц.

 

Share With: