Prilagoditi poslovne aktivnosti zbog najavljenih vrućina

Povodom toplotnog talasa koji će, prema najavama meteorologa, zahvatiti i Republiku Srpsku, Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Srpske ponovo apeluje da poslodavci preraspodijele radno vrijeme i zaštite zdravlje radnika.
„S obzirom na to da zakonodavstvo Srpske ne propisuje minimalne zahtjeve u pogledu uslova rada na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima, kao što je velika vrućina, pozivamo sve poslodavce da radno vrijeme na otvorenom prilagode vremenskim uslovima i zaštite zdravlje radnika“, saopšteno je iz resornog ministarstva.
Iz Ministarstva apeluju da poslodavci primijene Međunarodni standard ISO 7243, koji definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visoke temperature, a jedna od mjera je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana, od 11.00 do 15.00 časova.
Poslodavcima je preporučena rotacija poslova, uvođenje dodatne radne snage kod ekstremnih uslova, kao i obezbjeđenje odgovarajuće rashlađene prostorije za odmor i nošenje lagane zaštitne odjeće i obuće.
Republičkoj upravi za inspekcijske poslove preporučeno je da kontroliše poslodavce čija se djelatnost odvija na otvorenom, da li se pridržavaju preporuka Ministarstva i da li organizuju rad tako da zaštite radnike.
Iz Ministarstva navode da učestale vrućine nesporno utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji su zbog obaveza prema poslu duže izloženi suncu, pa dolazi do pada koncentracije i mogućnosti povređivanja.
Iz ove institucije napominju da i za rad u zatvorenim prostorijama treba obezbijediti rashlađivanje

Share With: