Preporuke ljekara zbog visokih temperatura

U Republici Srpskoj se do petka, 25. juna očekuju tropski dani i noći sa dnevnom temperaturom vazduha između 30 i 36, a na jugu i sjeveru lokalno i do 39 stepeni Celzijusovih, objavio je Republički hidrometeorološki zavod.

Tokom noći na sjeveru i jugu temperatura se neće spustiti ispod 20 stepeni. Najviša dnevna temperatura očekuje se danas, u srijedu i četvrtak, uz pravi toplotni udar.
Dežurni ljekar u Službi hitne pomoći Doma zdravlja Gradiška Daliborka Milanović istakla je da pored toplotnog efekta, koji može dovesti do sunčanice i toplotnog udara, opasnost za građane predstavlja i pojačano UV zračenje koje može izazvati opekotine i oštećenja kože zbog čega je neophodno koristiti kreme sa visokim zaštitnim faktorom.

„Preporuke ljekara za sve građane, posebno starije, hronične bolesnike, trudnice i djecu su da ne izlaze napolje od 12 do 17 časova, ukoliko to nije neophodno.Ukoliko imaju potrebu neophodno je da nose laganiju odjeću, prirodnih materijala i svjetlijih boja“, istakla je Mianović i svim hroničnim bolesnicima savjetovala da redovno uzimaju propisanu terapiju, piju dovoljno tečnosti, prvenstveno vodu i voćne sokove i vode računa o ishrani. Prema njenim riječima, osim štetnosti od UV zračenja i opasnosti od pojave sunčanice i toplotnog udara, u ovakvim vremenskim prilikama nerijetko se javlja trovanje hranom koje može izazvati ozbiljne crijevne infekcije.

„Zbog visokih temperatura hrana je sklonija kvarenju i zbog toga je neophodno voditi računa o ispravnosti hrane kao i o pravilnom čuvanju“, naglasila je Milanovića.

S.Vidović

Share With: