Представници Црвеног крста посјетили плућни одјел Болнице Градишка

Представници Градске организације Црвеног крста Градишка, поводом Недјеље борбе против туберкулозе, посјетили су данас плућни одјел Болнице Градишка.

Координатор за хуманитарне активности Црвеног крста Градишка Мирјана Потајац истакла је да су данас за пацијенте који се лијече на плућном одјелу уручили пригодне хигијенско-прехрамбене пакете, а одјелу хигијенско-дезинфекциона средства.

Она је додала да су у оквиру обиљежавања, јуче одржали предавање о туберкулози ученицима ОШ“Вук Стефановић Караџић“ у Турјаку и започели продају маркица и подјелу едукативног материјала.

Начелник Одјељења пулмологије Градишке болнице, Бранка Милошевић истакла је да су због пандемије вируса корона,  туберкулоза и друга пулмолошка обољења, на неки начин, стављена у други план.

„Већ двије године смо посвећени пандемији и пошто је наше одјељење пулмологије претворено у ковид одјељење, ми смо углавном лјечили пацијенте обољеле од короне“, рекла је Милошевићева и додала да су током љета имали хоспитализованих неколико пацијената обољелих од туберлулозе и неколико пацијената из сусједних општина које су лијечили амбулантно.

Милошевићева је истакла да је туберкулоза обољење које је старо колико и човјечанство, изазивач је Кохов бацил који је јако отпоран на лијекове.Ова болест је позната и под називом „болест прљавих руку“.

Током Недјеље борбе против туберкулозе, која се ове године обиљежава од 14. до 21.септембра под називом  „Сат откуцава, вријеме је да се оконча тб“, Градска организација Црвеног крста Градишка организоваће у понедјељак, 20.септембра акцију добровољног давалаштва крви за ученике градишких средњих школа, док је за дан касније, поводом славе Града Градишка, упућен јавни позив свим грађанима да се укључе у акцију добровољног давалаштва крви.

С.Видовић

Share With: