Predstavnici republičkih i gradskih institucija posjetili Udruženje „Duga“

Povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba sa autizmom – 2. aprila, prostorije Udruženja roditelja djece sa autizmom „Duga“ u Gradišci posjetili su danas predstavnici republičkih i gradskih institucija.

Predsjednik Udruženja „Duga“ Saša Kasagić rekao je da su ranijih godina ovaj datum obilježavali organizujući manifestacije u Kulturnom centru, ali da prošle, kao i ove godine zbog epidemiloške situacije to nisu mogli da organizuju.

„Ove godine željeli smo da ugostimo predstavnike republičkih i gradskih institucija i upoznamo ih sa aktivnostima Udruženja „Duga“ i koje terapeutske tretmane pruža djeci sa autizmom“, istakao Kasagić i zahvalio institucijama na podršci.

On je naveo da je Udruženje „Duga“ 2017. godine počelo sa pružanjem usluga logopeda, a da sada imaju dva logopeda, psihologa i defektologa čije usluge koristi 35 djece sa poteškoćama u razvoju, od kojih je 15 do 20 djece sa autizmom.

Kasagić je dodao da su u aktivnosti i radionice koje organizuju uključeni i roditelji, braća i sestre djece sa autizmom.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić rekao je da je zakonodavni okvir veoma bitan u svakoj oblasti života, pa tako i u radu udruženja koja rade sa djecom sa poteškoćama u razvoju, ističući da im dobrim zakonskim rješenjima parlament Srpske treba da omogući da realizuju svoje planirane aktivnosti.

„Cilj nam je danas bio da se upoznamo sa radom Udruženja „Duga“, a pohvalno je da im nesebičnu podršku pružaju republičke institucije, na čelu sa predsjednicom Republike Željkom Cvijanović. Ljudi iz politike treba da dođu i da se upoznaju sa njihovim aktivnostima i pronađu način kako da im pomognu“, zaključio je Šulić.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti u Gradskoj upravi Gradiška Dragutin Kovačević rekao je da Gradska uprava, osim što dodjeljuje grantovska sredstava za rad Udruženja „Duga“ kao udruženja od javnog interesa, svakodnevno pomaže i u logistici prilikom dolaska raznih predavača, ljekara i drugih stručnih lica iz Srbije i Rusije, koji učestvuju u njihovim aktivnstima.

On je dodao da je Gradska uprava i finasijski pomogla Udruženju „Duga“ da obezbjedi opremu i sve što je potrebno kako bi se tretmani terapeuta nesmetano odvijali.

M.Malešević

Share With: