2. april – Svjetski dan knjige za djecu

Danas se obilježava Svjetski dan knjige za djecu, 2. april, koji je ustanovljen 1967. godine u želji da se najmlađim čitaocima pošalje poruka o magiji književnog nadahnuća i važnosti razvijanja ljubavi prema pisanoj reči.

Dan knjige za djecu proslavlja se na dan rođenja Hansa Kristijana Andersena, tvorca Male sirene, Ružnog pačeta i drugih bajki i pjesama koje su obilježile djetinjstvo miliona djece širom planete.

Direktorica Narodne biblioteke Gradiška Snježana Miljković rekla je da će ova ustanova obilježiti ovaj datum uprkos pandemiji virusa korona i da će se prilagoditi epidemiološkim mjerama.

“I ove godine nismo u mogućnosti da okupljamo veći broj djece u prostorijama Biblioteke  ali ćemo simbolično obilježiti ovaj dan. Pripremićemo izložbu knjiga autora koji su pisali za djecu, dijelićemo brošure mališanima koji dođu, a djeci od 6. do 9. razreda omogućićemo besplatno učlanjenje” rekla je Miljkovićeva.

Ona je dodala da Narodna biblioteka Gradiška, nakon stupanja novih mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, prošle sedmice nije radila ali da od ponedjeljka, 29. marta, ponovo rade u vremenu od 8 do 18 časova.

“Vrata Biblioteke smo otvorili jer se u Zaključku Štaba navodi da se u kulturnim ustanovama ne bi trebao okupljati veći broj ljudi, a mi smo odavno rad organizovali tako da naši korisnici ulaze jedan po jedan  uz pridržavanje epidemioloških mjera, pa smo se vratili svom radu” rekla je Miljkovićeva.

Miljkovićeva je dodala da je u toku protekle godine, koja je bila u znaku virusa korona, broj čitalaca neznatno povećan ali da se povećao broj posuđenih knjiga.

G.Vlainić

Share With: