Представници компанија из Републике Српске на привредном форуму у Бечу

Представници једанаест компанија из Републике Српске, који бораве у Бечу као учесници програма „Fit4Austria“, присуствовали су синоћ догађају који је организовао Аустријско-српски привредни форум у Бечу.

Завршно годишње окупљање Аустријско-српског привредног форума окупило је привреднике српске дијаспоре и представнике пословне заједнице Аустрије, а догађају је присуствовао и шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић.

Филиповић је нагласио да група привредника из Републике Српске борави у Бечу у оквиру завршних активности друге фазе пројекта „Fit4Austria“, те да су претходних дана организовани састанци у бечкој Привредној комори како би наши привредници остварили директне контакте са аустријским колегама и размотрили могућности унапређења сарадње.

Представништво у Аустрији, у сарадњи са WIFI институтом Привредне коморе Аустрије, Иновационим центром из Бањалуке, Привредном комором и Развојном агенцијом Републике Српске, организовало је током ове године два циклуса пројекта „Fit4Austria“.

Сутра ће учесницима бити уручени сертификати Привредне коморе Аустрије (sertifikat WIFI International), који имају карактер јавне исправе и важе на тржишту у цијелој ЕУ, а Представништво планира да пројекат „Fit4Austria“ реализује и током наредне године.

„Драго нам је да смо имали прилику да наше предузетнике упознамо са активностима Аустријско-српског привредног форума који подстиче привредну сарадњу са Аустријом, те промовише инвестиционе потенцијале Србије и Републике Српске. Овај догађај је био прилика да се размијене мишљења о плановима за наредну годину“, рекао је Филиповић.

Овом приликом организована је и промоција винарија из Републике Српске и Србије, међу којима су представљена вина компанија „Вукоје“, „Тврдош“ и „Јунгић“. Уочи промоције, за представнике српских винарија Представништво је организовало и Мастер клас обуку како би се наши винари упознали са специфичностима аустријског тржишта и могућностима за улазак у гастрономску понуду. Мастер клас је држао Дарел Јозеф, стручњак за тржиште вина Централне и Југоисточне Европе.

М.М.

Share With: