Predstavnici boraca traže izmjene uredbe o stambenom zbrinjavanju

Predsjednici organizacija i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata sa područja Gradiške uputiće dopis resornom ministru i krovnim republičkim organizacijama, u kojem će ukazati na sve nedostatke Uredbe o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida u Republici Srpskoj i tražiti izmjene te uredbe.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Gradiška Milovan Gagić rekao je da su na današnjem zajedničkom sastanku zaključili da moraju biti jedinstveni i zajedničkim snagama tražiti rješenja za probleme boračke populacije koju zastupaju.

„Svjesni smo nedostataka Uredbe o stambenom zbrinjavanju i da je raspisan konkurs po osnovu ove uredbe po kojoj neznatan broj članova porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida može da ostvari to pravo, a da su predstvnici naših organizacija i udruženja stavljeni u položaj da oni budu ti koji će bodovati podnesene zahtjeve. Zbog toga mislimo da je momenat da se pošalje dopis resornom ministru i našim krovnim republičkim udruženjima, da se ukaže na sve nedostatke i traže izmjene ove uredbe“, naveo je Gagić.

On je naglasio da, prema važećoj Uredbi, pravo na stambeno zbrinjavanje ne mogu da ostvare članovi porodice poginulih boraca, ako je to pravo ostvario drugi član te porodice.

„Ako je borac koji je poginuo u ratu imao šestoro djeca, samo jedno dijete ima pravo na stambeno zbrinjavanje. Takođe, to pravo nemaju djeca poginulih boraca koja su stanovala sa roditeljom pet godina poslije 1996. godine, a postoji i još dosta članova ove uredbe koji ograničavaju mnoge članove porodica poginulih boraca da ostvare pravo na stambeno zbrinjavanje“, rekao je Gagić.

On je naveo da su na sastanku razgovarali o mogućnosti oslobađanja plaćanja parkiranja na području grada za ratne vojne invalide i članove porodica poginulih boraca.

Gagić je dodao da je na sastanku dogovoreno da predstavnici organizacija i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata zajedno sa Gradskom upravom Gradiška rade na rješavanju pitanja u vezi sa boračkom populacijom, za koja je nadležna lokalna zajednica.

Sastanku u prostorijama Gradske boračke organizacije Gradiška, prisustvovali su predsjednici Gradske boračke organizacije Gradiška, Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, Udruženja ratnih vojnih invalida, Udruženja veterana odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i Udruženja oboljelih od PTSP-a.

Share With: