Predstavljena Monografija poginulih i umrlih boraca sa područja Gradiške

Povodom obilježavanja Dana grada Gradiška – 24. aprila, u Kulturnom centru danas je održana promocija Monografije  poginulih i umrlih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata sa područja Gradiške.

Glavni i odgovorni urednik Monografije Slobodan Borjanović istakao je da je nakon više od godinu dana zahtjevnog posla predstavljena Monografija koja sadrži osnovne podatke za 613 poginulih i umrlih boraca, sa područja Gradiške i onih čije su se porodice nakon ratnih dešavanja trajno nastanile u Gradišci.

Borjanović je rakao da je Monografija zamišljena da bude trajni pisani spomenik borcima čiji je ratni put bio i dug i pretežak.

On je zahvalio svima koji su pomogli da se prikupe potrebni podaci o poginulim i umrlim borcima, prije svih njihovim porodicama, Boračkoj organizaciji i Organizaciji porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, te Udruženju “Suza” iz Beograda.

Predsjednica Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Gradiška Dragica Matković rekla je da za porodice poginulih boraca mnogo znači Monografija, kao trajna uspomena na ratna deševanja i činjenicu da su borci ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, koji je i izdavač Monografije, istako je da je njeno izdavanje bila obaveza prema svim poginulim i umrlim borcima.

“Naša je obavaze da pamtimo njihovu žrtvu, da vodimo računa o njihovim porodicama i razvijamo i gradimo Gradišku”, naglasio je Adžić.

On je podsjetio da je prošle godine, kod ranije izgrađenog spomenika, postavljene ploče sa ispisanim imenima svih poginulih i umrlih boraca Odbrambeno otadžbinskog rata sa područja Gradiške, čime je završen ovaj spomen-kompleks.

“Ostaje obaveza da se izgradi i spomen soba. Tokom ove godine trebalo bi da bude izrađena projektna dokumentacija, a već iduće godine da izgradimo spomen sobu koja će biti dio cjeline sjećanja na one koji su dali svoje živote za Gradišku i Republiku Srpsku”, naveo je Adžić.

Promociji Monografije poginulih i umrlih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata sa područja Gradiške, osim brojnih boraca i građana, prisustvovali su i članovi porodica poginulih borca, kojima je uručen primjerak Monografije.

Share With: