Представљен „Градишки зборник“ и алманах „Истина о Србима“

У Културном центру у Градишци вечерас су представљени  24. број часописа за друштвена питања  „Градишки зборника“ и 27. издање алманаха „Истина о Србима“, чији је издавач Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ Градишка.

Уредик „Градишког зборника“ Бојан Вујчић рекао је да овај часопис у свом 24. броју доноси 18 радова везаних углавном за двије важне годишњице, 120 година од оснивања „Просвјете“ у Градишци и 80 година од српског страдања на Козари.

Предсједник „Просвјете“ у Градишци Радана Вила Станишљевић навела је да је на овогодишњи конкурс за најбоља поетска и прозна дјела пристигло више од 50 радова из свих крајева српског говорног подручја.

Она је истакла да су радови веома квалитетни, поготово награђени и они који су још објављени у алманаху „Истина о Србима“.

„Истичући вриједност радова, треба нагласити да никада у оваквим радовима није царовала мржња иако у називу књиге постоји национална одредница која може да збуни. У свим радовима, иако их је много са тешком тематиком, на крају жишка наде потврђује смисао постојања“, нагласила је Вила Станишљевић.

Стручни жири конкурса „Истина о Србима“ одлучио је да ове година прву награду у категорији поезије додијели књижевнику из Градишке Небојши Иваштанину за поему „Иконослов уснулих анђела“, док је награда за најбоље прозно дјело припала Недељку Кајишу из Бањалуке за рад под насловом „Зрно тамјаново на небу“.

Иваштанин је рекао да својим учешћем на конкурсу „Истина о Срнима“ жели да допринесе очувању овог литерарног конкурса који пријатно изненађујуће својим постојањем у континуитету од 1995. године, захваљујући упорном и професионалном односу стручног жирија према умјетнпости.

Кајиш је навео да је и раније учествовао на овом конкурсу и оцијенио да је градишка „Просвјета“ јединствена по томе што је на овако озбиљан начин пришла озбиљној теми.

Друга награда у категорији поезије припала је Аћиму Тодоровићу из Власенице за пјесму „Олуја над Крајином“, док је трећенаграђена пјема „На Видовдан“ ауторке Љиљане Терентић из Смедерева.

Друга награда за прозу под насловом „Петровића тор“ припала је Бранки Јевђевић из Бањалуке, а трећа Миленку Јевђевићу из Баљалуке за причу под насловом „Шапка мајора Драгана“.

М.Малешевић

Share With: