Православни вјерници данас прослављају Васкрс

Српска православна црква и вјерници прослављају данас највећи хришћански празник – Васкрс, којим се слави васкрсење Исуса Христа из мртвих и који представља суштину хришћанске вјере.

Архијерејски намјесник градишки Гојко Слијепчевић рекао је да је Васкрс највећи хришћански празник јер је кроз Христово васкрсење смрт побијеђена.

Исус Христос је својим васкрсењем из мртвих побиједио смрт и свим људима од Адама и Еве до посљедњег човјека на Земљи даровао вјечни живот.

„Сам долазак Господа Исуса Христа био је да се спаси човјека који се нашао у безнађу и једино је било могуће наћи спасење кроз Христов долазак у свијет, приношење њега као јагњета Божијег без гријеха који је примио све гријехе наше. Он је у највећим мукама страдао на крсту, а кроз то је показивао љубав јер је својим прогонитељима говорио „Опрости им Боже не знају шта чине“, то је доказ љубави, а љубав је Бог“, додао је Слијепчевић.

Хришћанско вјеровање без Васкрса не би имало никаквог смисла. Васкрс је празник побједе живота над смрћу, добра над злом.

Прославу Васкрса, којој је претходила припрема вишенедјељним постом, православни вјерници прво почињу у храмовима, окупљени у заједници на Светој литургији, чији врхунац представља причешћивање – сједињење са Богом.

У храму Покрова Пресвете Богородице у Градишци и у храму у Козинцима, Света литургија и причешће вјерника служено је јутрос у 5 часова, а биће одржано и у 9 часова.

Потом се прослава наставља у кругу породице, гдје посебну радост, нарочито дјеци, представља туцање шареним васкршњим јајима.

Архијерејски намјесник градишки Гојко Слијепчевић рекао је да су обичаји за Васкрс различити и да се разликују од мјеста до мјеста, али да је један од симбола Васкрса црвено јаје.

Слијепчевић је упутио честитку свим вјерницима градишког архијерејског намјесништва традиционалним поздравом Мир Божији, Христос васкрсе.

Васкрс се слави три дана, током којих се православци поздрављају са „Христос васкрсе“, уз отпоздрав „Ваистину васкрсе“.

Васкрсење Господа Исуса Христа празнује се још од првих времена хришћанства. Главни је покретни празник и на основу његовог датума одређује се када ће пасти други покретни вјерски празници.

Ради значаја овог празника, свака недјеља у току године је „мали Васкрс“.

Г.В.

Share With: