Top lista

Top lista za 06.06.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Povoljni uslovi za usjeve

Površinski sloj zemljišta je nakvašen usljed ranijih padavina, što povoljno utiče na razvoj ozimih žita i zimsku obradu, saopšteno je iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

U sedmičnom biltenu ovog zavoda navedeno je da tokom ove sedmice nije bilo padavina ili je bilo veoma slabog snijega, te je snježni pokrivač formiran samo u višim planinskim predjelima i njegova visina je između pet i i 35 centimetara.

Na usjevima pšenice, koja se nalazi u fazi bokorenja, registrovani su simptomi pepelnice i rđe, a na ječmu simptomi mrežaste pjegavosti lista.

Agrometeorolozi upozoravaju i da je tokom zime, kada padne i formira se snježni pokrivač, potrebno obratiti pažnju na štetu od divljači.

Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, tokom narednih sedam dana u jutarnjim časovima u nizinama očekuje se slab do umjeren, a u višim predjelima jak mraz, dok će tokom dana preovladavati sunčano i toplo vrijeme za ovo doba godine, uz promjenjivu oblačnost.

Minimalna temperatura vazduha u planinskim predjelima iznosiće od minus 14 do minus pet stepeni Celzijusovih, po mrazištima i do minus 21, a u nižim predjelima od minus osam do tri stepena Celzijusova.

Maksimalna dnevna temperatura vazduha biće od minus pet do šest stepeni u planinskim, a u nižim krajevima od dva do 13 stepeni Celzijusovih.

Prema prognoziranim vrijednostima, u većem dijelu Srpske preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Share With: