Top lista

Top lista za 06.06.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Pravoslavni vjernici proslavljaju treći dan Božića i Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana

Danas pravoslavni vjernici proslavljaju treći dan Božića, i Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana – Stefandan ili Stevanjdan.

Arhiđakon Stefan je prvi svetitelj koji je nastradao za hrišćansku vjeru, pa se ovaj praznik slavi kao sjećanje na njegov život.

Kako kaže biblijsko svjedočanstvo, Sveti arhiđakon Stefan bio je, kao i dvanaest velikih apostola, nadahnut silom Duha Svetog. Činio je mnoga čudesa, pomagao ljudima i sva ta njegova dobra djela pominju se u Svetom pismu Novog zavjeta.

U prvoj godini po stradanju i Vaznesenju Hristovom, Sveti Stefan je ogromnom snagom svoje vjere, riječi i djela dokazivao Jevrejima, svojim sunarodnicima, da su oni zaista ubili Mesiju, očekivanog toliko vjekova. Zbog toga je među svojim bližnjima imao mnogo neprijatelja, ali ih je uvjek pobjeđivao svojim jasnim i istinitim riječima.

Kako nisu mogli drugačije spriječiti njegovo propovjedanje, pribjegli su, uz pomoć lažnih svjedoka, kleveti da je hulio na Boga i Mojsija, baš kao što se zbilo i sa Isusom Hristom. Tako su narodne duhovne strješine protiv Svetog Stefana pobunile narod. Kao i Hrista, Stefana su lažno optužili i uhapsili. Poslije hapšenja, uslijedilo je suđenje.

Na suđenju Sveti Stefan je odlučno i razložno pobijao jednu po jednu klevetu lažnih svjedoka. Izložio je, jasno i sa velikim poštovanjem, cijelu istoriju Izrailja od Avrama, koji je prvi dobio obećanje o dolasku Mesije do Mojsije, o kojem je govorio sa velikim strahopoštovanjem i uvažavanjem. No, istina o Mesiji još više je razgnjevila svešteničke i narodne poglavare. U tom uzavrelom trenutku, Arhiđakon Stefan pogleda u nebo i to što je ugledao objavi svima prisutnima: „Evo, vidim nebesa otvorena i sina čovječjeg gde stoji s desne strane Boga.” To je razjarilo sve njegove sudije te Arhiđakona Stefana izvedoše iz grada i ubiše kamenjem.

Među prisutnim mučiteljima bio je i Stefanov rođak Savle, koji je kasnije, iskreno se pokajavši, spoznao istinu o Gospodu Isusu Hristu, primio njegovo učenje i sveto krštenje, i ostatak zemaljskog života proveo propovjedajući, kao apostol Pavle, jevanđeljsku istinu, šireći Hristovu riječ i osnivajući crkvene zajednice.

A toga dana, kada su Jevreji kamenovali arhiđakona Stefana, stajala je podaleko, na jednoj uzvišici Presveta Bogorodica, sa svetim Jovanom Bogoslovom, gledajući mučeništvo ovog prvog mučenika za istinu njenog Sina i moleći se Bogu za njegovu dušu.

Sveti prvomučenik Stefan, kada je postradao imao je 30 godina. Njegove poslednje riječi su bile: „Gospode, ne uračunaj im grijeh ovaj“.

Mošti svetog prvomučenika Stefana su pronađene blizu Jerusalima 415. godine, potom prenesene na Sion, a nešto kasnije su bile pohranjene u Carigradu.

Narodni običaji i vjerovanja

Kod Srba postoji veliki broj narodnih običaja vezanih za Stevanjdan.

Najrašireniji običaj je da se na Stevanjdan iznosi božićna slama iz kuće, koja se, zbog verovanja u njenu plodotvornu moć, prvo pažljivo pometena i skupljena, ostavlja u štalu, privredne objekte, voćnjak ili među pčele, radi podsticanja roda ili napretka.

Kao krsnu slavu ovog svetitelja slavi i Republika Srpska, koja je i osnovana na današnji dan 1992. godine.

Share With: