Povećan broj saobraćajnih nezgoda, manje migranata

Na području Policijske uprave Gradiška u oktobru je evidentirano 55 saobraćajnih nezgoda, što je za deset više nego u istom periodu prošle godine.
Načelnik Policijske uprave Gradiška Bojan Škorić rekao je novinarima da je u jednoj saobraćajnoj nezgodi jedno lice smrtno stradalo, dok su u oktobru 2020. godine u dvije nesreće stradala dva lica.

Govoreći o ilegalnim migrantima, on je naveo da je njihov broj smanjen, da je u u oktobru ove godine evidentirano 88 migranata, dok je u istom periodu prošle godine evidentirano 226.

On je zaključio da je ukupno stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Gradiška zadovoljavajuće.

Škorić je rekao da je u oktobru evidentirano je 28 krivičnih djela, što je za jedno djelo manje u odnosu na isti mjesec prošle godine.

„Ukupno je rasvjetljeno 27 krivičnih djela. Po nepoznatom izvršiocu evidentirano je sedam djela, od kojih je šest rasvijetljeno“, dodao je on.

On je rekao da je u oktobru evidentirano 21 narušavanje javnog reda i mira, jedno više u odnosu na isti mjesec prošle godine, ali da nije evidentirano nijedno narušavanje u većem obimu.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Gradiška Bojan Mišetić naveo je da je su od ukupno 28 evidentiranih krivičnih djela, 23 djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, po dva iz oblasti zloupotreba opojnih droga i bezbjednosti saobraćaja i jedno iz oblasti privrednog kriminaliteta.

„Evidentirano je osam krivičnih djela protiv imovine, a ukupno je rasvjetljeno sedam. Otkrivena su dva krivična djela i šest prekršaja iz oblasti zloupotreba droge“, kaže Mišetić.

Inspektor u Odjeljenju policije Policijske uprave Gradiška Darko Novaković naveo je da je u izvještajnom periodu evidentirano 25 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, što je za dva prekršaja više u odnosu na oktobar prošle godine, te da su oni sankcionisani podnošenjem pet zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 21 prekršajnog naloga.

Prekršaje je počinilo 35 lica, među kojima su tri maloljetnika.

Novaković je rekao da je od ukupno 55 evidentiranih saobraćajnih nezgoda, 15 nezgoda bilo sa posljedicama po lica. Jedno lice je smrtno stradalo, tri su zadobila teške, a 13 lake povrede.

On je naveo da je ukupno evidentirano 1.266 saobraćajnih prekršaja, što je 11,2 manje u odnosu na oktobar prošle godine, a sankcionisani su podnošenjem 19 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 1.168 prekršajnih naloga.

Iz saobraćaja je isključeno 115 vozača, od kojih 95 zbog vožnje pod uticajem alkohola, a isključeno je i 37 vozila.

Novaković je podsjetio sve vozače da je od 1. novembra do 1. aprila na snazi zakonska obaveza posjedovanje zimske oprema na vozilima, bez obzira na vremenske uslove, te najavio da će policija u narednom periodu vršiti pojačanu kontrolu sa akcentom na posjedovanje zimske opreme.

Kazna za neposjedovanje zimske opreme iznosi 40 KM, a po potrebi takvo vozilo se isključuje iz saobraćaja.

 

Share With: