Povećan broj kovid pacijenata u gradiškoj Bolnici

Epidemiološka situcija na području Gradiške, kao i na na području cijele Republike Srpske i zemljama regiona je pogoršana, povećan je broj pozitivnih lica na covid 19, kao i broj hospitalizovanih pacijenata u gradiškoj bolnici, dok se u respiratornoj ambulanti Doma zdravlja Gradiška dnevno pregleda oko 100 pacijenata.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška, Slađana Tepavac istakla je da je na području Gradiške trenutno na virus korona aktivno pozitivnih 125 lica, dok je za 204 lica izrečena mjera kućne izolacije.„Zbog porasta broja pozitivnih lica i usložnjavanja situacije, respiratorna ambulanta Doma zdravlja Gradiška, od ponedjeljka do subote, radi u dvije smjene od 7 do 21 čas“, istakla je Tepavac.

Da je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije na području Gradiške potvrdila je i načelnik Odjeljenja za plućne bolesti i kovid odjeljenja u Bolnici Gradiška, Branka Milošević.„Zbog povećang priliva pacijenata, pored odjeljenja pulmoligije adaptirali smo i interno odjeljenje Bolnice u kovid 2 odjeljenje, a imamo i tri pacijenta u intezivnoj njezi“, istakla je Miloševićeva i dodala da je jutros na odjeljenju pulmologije bilo 20 pacijenata, dok se na internom odjeljenjeu od posljedica kovida 19 trenutno liječe 22 pacijenta.

Miloševićeva je istakla da je klinička slika pacijenata uglavnom srednje teška, manji procenat oboljelih ima tešku kliničku sliku. Prema njenim riječima, oko 50 odsto pacijenata zahtijeva kiseoničku podršku. Ona je navela da je od trenutno hospitalizovanih 45 pacijenta, samo nekoliko njih koji su vakcinisani protiv kovida 19 i još jednom pozvala građane da se vakcinišu, što mogu učiniti na vakcinalnom punktu u Kulturnom centru Gradiška.

Načelnica HES-a Slađana Tepavac rekla je da je do sada, na području Gradiške,  prvom dozom vakcinisano 13 536 lica, dok je obje doze primilo 10 013 lica.

Tepavac je dodala da će sledeće sedmice biti nastavljena vakcinacija drugom dozom ruske vakcine Sputnjik V i to onih građana koji su ranije obaviješteni i dodala da raspored vakcinacije, za sledeću sedmicu, građani od sutra mogu pogledati na internet stranici Doma zdravlja Gradiška.

S.Vidović

Share With: