Potvrđen slučaj ptičijeg gripa u Gradišci

Ptičiji grip potvrđen je kod uginulog divljeg labuda u Gradišci, a riječ je o izolovanom slučaju, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

„S obzirom na to da podaci na terenu ukazuju da je ovo jedinstven slučaj u Republici Srpskoj, smatramo je riječ o ptici iz jata u prolazu, odnosno da se nije zadržalo na našem prostoru“, navode iz Ministarstva i ističu da će nastaviti da redovno prate situaciju, budući da je ptičija grip bolest koja se sa zaražene životinje može prenijeti na ljude.

Po dobijanju sumnje i prvih rezultata bolesti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je 4. novembra donijelo rješenje kojim su utvrđene mjere koje se sprovode u zaraženom i ugroženom području od zarazne bolesti avijarna influenca kod divljih ptica s ciljem suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti.

Zaraženim područjem u tom smislu smatra se područje od najmanje tri kilometra u poluprečniku, a ugroženim područjem krug od najmanje 10 kilometara u poluprečniku od žarišta, odnosno lokacije na kojoj je pronađena uginula ptica.

„Radi adekvatnog sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, apelujemo na građane da je obavezna prijava svakog slučaja uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama, kao i prijava povećanog uginuća ili znakova bolesti kod živine i ptica na imanju, nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru“, ističe se u saopštenju.

Osnovne preventivne mjere koje se preduzimaju s ciljem sprečavanja pojave i širenja ove zarazne bolesti su sprovođenje aktivnog i pasivnog nadzora, odnosno kontrole zdravstvenog stanja živine u potencijalno rizičnim područjima blizu vodenih površina sa divljim pticama, zatvaranje živine u objekte, sprečavanje direktnog i indirektnog kontakta između divljih ptica i živine i podizanje biosigurnosnih i higijenskih mjera na imanjima.

Za vrijeme trajanja mjera u zaraženom i ugroženom području obavezno je zatvaranje domaće živine i ptica u objekte na imanju, a zabranjeno je održavanje sajmova živinarstva i ukrasnih ptica, kao i promet živine, jaja, mesa i iznutrica porijeklom od živine sa zaraženog područja.

Iz Ministartva napominju da će o svim narednim koracima javnost biti blagovremeno obaviještena.

Slučajevi avijarne influence kod divljih ptica registrovani su i u Srbiji i Hrvatskoj.

Share With: