Mirjanić: Veoma loša proizvodna godina za gradiške poljoprivrednike

Loši vremenski uslovi ove godine, niske temperature i mraz tokom proljeća i suša u ljetnim mjesecima, značajno su uticali na smanjenje ukupnih prinosa u poljoprivrednoj proizvodnji, a najlošiji proizvodni rezultati bili su u proizvodnji kukuruza i voćarstvu, izjavio je načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Gradiška Goran Mirjanić, gostujući u emisiji „Aktuelno“ Radio Gradiške.

Mirjanić je naveo da je ove godine prinos kukuruza, na parcelama koje nisu imale sistem za navodnjavanje, bio od svega jedne do maskimalno četiri tone po hektaru, dok je prinos na navodnjavanim parcelama bio osam i više tona.

On je istakao da se na oglednim poljima Resora za pružanju stručnih usluga Ministarstva poljoprivrede pokazalo da prinosi kukuruza i u ekstremno lošim vremenskim uslovima uz navodnjavnje mogu da budu i preko 10 tona po hektaru, ali da je problem što je veoma mali procenat poljoprivrednog zemljišta na području Gradiške pokriven sistemima za navodnjavanje.

„Upravo iz tog razloga Gradska uprava insistira na promociji i realizaciji jednog projekta izgradnje sistema za navodnjavanje u Lijevče polju na području ukupne površine 1.263 hektara. Trenutno smo u fazi izrade projektnog zadatka koji se radi u okviru Kancelarije za inplementaciju međunarodnih projekata u poljoprivredi pri resornom Ministarstvu i nadamo se da ćemo biti u prilici da apliciramo sa ovim projektom prema Svetskoj banci, gdje bi bespovratna grant sredstava bila oko 85 odsto vrijednosti projekta, a 15 odsto učešće lokalne zajednice“, rekao je Mirjanić.

Govoreći o prinosu strnih žita, Mirjanić je naveo da je proizvodnja ovih ratasrskih kultura bila zadovoljavajuća, navodeći da se prinos pšenice kretao do pet tona po hektaru i da je kvalitet zrna bio dosta dobar.

„Štetu od suše pretrpjele su i uljarice, a prinosi su smanjeni i do 50 odsto. Prinos soje se kretao od svega tonu do tonu i po po hektaru, a uljane repice i suncokreta do dvije tone“, dodao je Mirjanić.

On je naglasio da su loši vremenski uslovi, osim proizvodnje kukuruza, najviše pogodili voćarstvo, navodeći da šljiva, breskvi i krušaka gotovo da nije ni bilo, a da je rod jabuka manji za oko 40 odsto, te da su plodovi lošijeg kvaliteta i pretežno za industrijsku preradu.

Govoreći o jesenjoj sjetvi na području Gradiške, Mirjanić je rakao da je ona na većini parcela završena, te da je od ukupno 8.000 hektara jesenjih usjeva, pod pšenicom zasijano do 4.000 hektara, ječmom 1.500, tritikala i zobi zasijano je po 1.000 hektara, uljane repice oko 300 i ostalih kultura do 100 hektara.

„Postoji realna bojazan da će zbog velikog poskupljenja repromaterijala dobar dio poljoprivrednih proizvođača biti prisiljen da ne izvrši adekvatnu prihranu zasijanih kultura, što bi značajno uticalo na prinose“, zaključio je Mijanić.

Mirjanić je istakao da Gradska uprava Gradiška iz gradskog budžeta svake godine izdvaja određena sredstva za podršku biljnoj i animalnoj proizvodnji i osiguranje poljoprivredne proizvodnje, te dodao da je za narednu godinu planirano da se sredstva izvoje i kroz Program podrške ruralnom razvoju, za mlade bračne parove koji se bave poljoprivredom, razvoj ženskog preduzetništva na selu i osnivanje i rad specijalističkih poljoprivrednih zadruga.

M. Malešević

Share With: