Потврђени резултати посредних избора за Вијеће народа Републике Српске

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ на данашњој сједници у Сарајеву потврдила је резултате посредних избора и додијелила мандате изабраним делегатима у Вијећу народа Републике Српске.

У Вијеће народа Републике Српске из реда српског народа изабрани су Огњен Жмирић, Војислав Глигић, Марија Топић Николић, Драгутин Шкребић, Никола Ковачевић, Маринко Драгишић, Љубиша Крунић и Живко Марјанац.

Бошњаке ће у Вијећу народа представљати Армин Хамзић, Адил Османовић, Алија Табаковић, Џевад Махмутовић, Игор Бошњак, Сребренка Голић, Аида Прешић и Амир Хуртић.

Из реда Хрватског народа изабрани су Јосип Јерковић, Нада Тешановић, Мирко Панџа, Драгица Ковач, Марко Јоргић, Мијо Перкунић, Мирјана Матановић Бундало и Делфа Биберовић-Шур.

У Вијеће народа Републике Српске из реда осталих изабрани су Јована Чаркић, Данијел Пухалић, Славиша Мркаја и Франц Сошња.

ЦИК је на данашњој сједници прихватио оставке и додијелио замјенске мандате у Скупштини града Зворника.

Синиша Мијатовић поднио је оставку због прихватања мандата у Народној скупштини Републике Српске умјесто којег ће у Скупштину града Зворника Радивоје Аћимовић, док је Александар Крсмановић поднио оставку због избора на неспојиву функцију, а умјесто њега је мандат додијељен Дејану Мишићу.

На данашњој сједници ЦИК је донио одлуку према којој се СНСД и њихов кандидат за Народну скупштину Републике Српске Мирослав Бојић кажњавају са по 3.500 КМ због злоупотребе јавних ресурса.

У образложењу се наводи да је Бојић искористио јавне ресурсе за промоцију политичке партије приликом представљања инфраструктурних радова у Слатини тако што је у објави на друштвеној мрежи поред симбола града и мјесне заједнице ставио и симбол СНСД-а.

На сједници је разматрана и пријава „Транспаренси интернешнала“ /ТИ/ за кршење изборне ћутње против 33 политичка субјекта, али ЦИК није могао утврдити да је дошло до кршења изборне ћутње, јер су сви приложени докази биле објаве током изборне кампање, па су сви поступци обустављени.

СРНА

Share With: